Yapay Zeka

2021 Yapay Zeka Tahminlerinden 10 Örnek

Forbes 2021 yapay zeka tahminleri ile ilgili 10 örnek sundu. Bu tahminler akademik araştırmalardan girişimlere, sermaye piyasalarına ve düzenlemelere kadar yapay zeka trendlerinin nasıl olacağı ve nelerin ortaya çıkacağı yönündedir.

2021 Yapay Zeka Tahminleri
2021 Yapay Zeka Tahminleri Nelerdir?

1. Waymo ve Cruise, Halka Açık Pazarlarda Alıcılarına Sunulacak

Waymo ve Cruise gibi otonom araç geliştiricilerinin büyük miktarda sürekli nakit ihtiyacı vardır. Ayrıca kamu piyasası yatırımcıları halka arzlara susamış durumdadır. 2020 yılında SPAC patlaması, daha az olgun işletmelerin halka açılmaları için yeni bir yol sağladı. Dolayısıyla SPAC yatırımcıları, yeni nesil mobilite şirketlerine karşı doyurucu bir iştah gösterdi.

Waymo ve Cruise, 2021’de halka açılarak piyasa ortamından yararlanacaktır. Ana şirketlerinden yani Alphabet ve General Motors’dan tamamen ayrılmak, büyük olasılıkla kurumsal değeri ortaya çıkaracaktır. Bu ikisinden Waymo’nun geleneksel halka arz etme olasılığı daha yüksek durumdadır.

2. ABD’de Deepfake’ler, Yaygın Bir Kafa Karışıklığı Ve Yanlış Bilgilendirmeyi Körükleyerek Ana Akım Haline Gelecek

Deepfake teknolojisi hızla gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Hindistan ve Gabon’da gerçekleşen son olaylar , teknolojinin siyasi alandaki yıkıcı potansiyelini gösteriyor. 2021 yapay zeka tahminlerinde bir parça deepfake içeriğinin Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygınlaştığı ve nüfusun anlamlı bir kısmının başlangıçta gerçek olduğuna inandığı yıl olacak. Deepfake, büyük olasılıkla tartışmalı yorumlar yapan kamuya mal olmuş bir figürün videosu haline gelecek.

Bu duruma yanıt olarak, bazı politikacılar, büyük teknoloji şirketlerinin platformlarında derin sahtekarlıkların yayılmasını denetlemekten sorumlu tutulması gerektiğini savunarak, İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Kısmının yürürlükten kaldırılması çağrılarını tekrarlayacaktır.

3. Birleşik Öğrenim Üzerine Yayınlanan Akademik Araştırma Makalelerinin Toplam Sayısı Artacak

Veri gizliliği, tüketiciler ve düzenleyiciler için giderek daha acil bir konu haline geliyor. Bu durum göz önüne alındığında, gizliliği koruyan yapay zeka yöntemleri, makine öğrenimi modelleri oluşturmanın en sürdürülebilir yolu olarak ivme kazanmaya devam edecek. Bu yöntemlerden en önemlisi federe öğrenmedir.

Google Scholar’a göre, federe öğrenim üzerine yayınlanan akademik araştırma makalelerinin sayısı 2018’de 254, 2019’da 1.340, 2020’de 3.940’a çıktı. Bu üstel büyüme devam edecek: 2021 yapay zeka tahminlerinde federe öğrenme konusunda 10.000’den fazla araştırma makale yayınlanması bekleniyor.

4. Önde Gelen AI Çip Girişimlerinden Biri, Büyük Bir Yarı İletken Şirket Tarafından 2 Milyar Doların Üzerinde Bir Fiyata Satın Alınacak

Yapay zeka iş yükleri için özel olarak tasarlanmış silikon çipler, yarı iletken endüstrisinin geleceğidir. Intel’in 2 milyar dolarlık Habana Labs’ı satın alması da bu durumu kanıtlar nitelikte bir hareketti. 2021 yapay zeka tahminlerinde, kendisinin bozulmasını önlemek için, başka bir eski çip üreticisi, bir yapay zeka çip başlangıcını satın alacak.

En olası edinme hedefleri: Graphcore, Cerebras, SambaNova

Büyük olasılıkla edinenler: NVIDIA, AMD, Qualcomm, Intel

5. Önde Gelen Yapay Zeka İlaç Keşif Girişimlerinden Biri, Büyük Bir İlaç Şirketi Tarafından 2 Milyar Doların Üzerinde Bir Fiyata Satın Alınacak

Yapay Zeka Trendleri
Yapay Zeki İlaç Sektöründe

Big Pharma, makine öğreniminin farmasötik ilaç keşfi ve geliştirmesinde devrim yaratma potansiyeli sunduğu gerçeğini fark etti. 2021 yapay zeka tahminlerinde, büyük ilaç şirketlerinden biri, teknolojisini ve yeteneğini şirkete getiren bir yapay zeka ilaç keşfi girişimi satın almak için para ödeyecek.

En olası edinme hedefleri: Recursion, Exscientia, insitro, Atomwise

Büyük olasılıkla satın alanlar: Bayer, GlaxoSmithKline, Novartis, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Gilead

6. ABD Federal Hükümeti, Yapay Zekayı İlk Kez Gerçek Bir Politika Önceliği Haline Getirecek

Amerika Birleşik Devletleri, yapay zeka için proaktif kamu politikası desteği söz konusu olduğunda, başta Çin olmak üzere diğer birçok ülkeyi geride bıraktı. Bu durum 2021 yılında Biden Beyaz Saray ve daha fazla motive edilmiş Kongre ile değişmeye başlayacak.

Biden yönetimi yapay zeka için hükümet finansmanını önemli ölçüde artıran federal bir bütçe ortaya koyacak ve Kongre onaylayacak. Kongre ayrıca, yapay zeka etiği, araştırma öncelikleri, ulusal güvenlik etkileri ve işgücü otomasyonu gibi konuları ele alan ulusal bir yapay zeka stratejisini yasallaştıracak.

7. Bir Trilyondan Fazla Parametresi Olan Bir NLP Modeli Oluşturulacak

2019’da OpenAI, 1 milyardan fazla parametreye sahip olan ilk NLP modeli olan GPT- 2’yi yayınlayarak şaşırtıcı derecede büyük gördü. 2020 yılında ise OpenAI, 175 milyar parametreye sahip olan GPT-3’ü dünyaya sundu.

2021 yapay zeka tahminlerinden biri olarak, Transformatör “silahlanma yarışı”, nın 1 trilyonun üzerinde parametreye sahip ilk modelin yayınlanmasıyla devam edecek. Büyük olasılıkla bu model OpenAI’den gelecek ve GPT-4 olarak adlandırılacaktır. Trilyon parametre model markasını kırabilecek diğer kuruluşlar arasında Microsoft, NVIDIA, Facebook ve Google bulunuyor.

8. “Mlops” Kategorisi Önemli Ölçüde Pazar Konsolidasyonundan Geçmeye Başlayacak

Makine öğrenimi için araçlar ve altyapı oluşturan bir dizi girişim ortaya konuldu. Bu yapay zekalı girişimlerin nispeten azı, büyük bağımsız şirketler olarak ayakta kalacaktır. Bu kategoride 2021 yılında yapay zeka trendlerinde anlamlı bir konsolidasyon gerçekleşmeye başlayacak.

Özel nokta çözümleri oluşturan girişimler, kapsamlı, uçtan uca model geliştirme platformları geliştirmek isteyen büyük firmalar tarafından desteklenecek. Intel’in bu yıl SigOpt ve Cnvrg.io’nun ikili satın alması, kömür madenindeki kanaryalar gibidir.

Olası satın alanlar: IBM, Microsoft, Amazon, Databricks, DataRobot, Oracle

9. Yapay Zeka, Düzenleyicilerin Büyük Teknoloji Şirketlerine Karşı Antitröst Çabalarında Anlatının Önemli Bir Parçası Haline Gelecek

ABD ve Avrupa’daki düzenleyici ve denetleyici makamlar, bu yıl Amazon, Google, Facebook ve Apple’a karşı antitröst davaları başlattı. Bu noktaya kadar, düzenleyiciler, teknoloji devlerine yönelik antitröst davalarını dile getirdikleri için açıkça yapay zekaya odaklanmadılar.

Önümüzdeki yıl, düzenleyicilerin ve yorumcuların, bu şirketlerin rekabeti nasıl ve neden haksız yere boğduğunu çerçevelediklerinden, yapay zekayı daha sık kullanmaya başlamaları bekleniyor. Temel argüman, şirketlerin veri tekellerinin onlara etkili makine öğrenimi algoritmaları geliştirmede aşılmaz avantajlar sağladığı yönünde olacak.

10. Biyoloji, Makine Öğreniminin Uygulanacağı En Sıcak, En Dönüştürücü Alan Olarak İvme Kazanmaya Devam Edecek

2021 Yapay Zeka Tahminler
2021 Yapay Zeka Tahminleri

Forbes bu maddenin, 2021 yapay zeka tahminleri listesindeki hem en az ölçülebilir hem de en önemli tahmin olduğunu belirtti. Akademik araştırma, başlangıç ​​finansmanı ve ana akım medyanın ilgisi açısından biyoloji, yapay zekanın uygulanacağı en yüksek etkiye sahip, en yüksek sonuçları olan alan olarak giderek daha fazla ortaya çıkacaktır. DeepMind’in 2020 Kasım ayındaki AlphaFold başarısı insanlığın biyolojinin gizemlerine, hesaplama yöntemleri ve makine öğrenimi uygulayarak neler başarılacağının sadece başlangıcıdır.

Kaynak
10 AI Predictions For 2021

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu