Güncel

2021’de Dünyayı Neler Bekliyor?

Pandemi sürecinin henüz bitmemesiyle insanlar “2021’de Dünyayı Neler Bekliyor?” sorusunu merak etmeye başladı. İlerleyen zamanda dünyayı etkileyen risklerin yıllık bir araştırması olan rapor, dünyanın sürekli ciddi sorunlarla karşı karşıya olunduğunu ancak 2021 yılının özellikle karanlık geldiğini belirtiyor. Dünya bugün hâlâ salgının ortasında ve insanlar ışığa doğru giden yolu görmek için herhangi bir umut ışığı bulmakta oldukça zorlanıyor ve 2021 yılında beklenen önemli kayıplar şunlardır:

2021'de Dünya
2021’de Dünyayı Neler Bekliyor?
  • Ekonomik hasar
  • Dijital Eşitsizlik
  • Kayıp Bir Nesil

2021’de Dünyayı Kayıp Bir Genç Nesil Bekliyor

Hükümetlerin COVID-19 virüsüne verdiği tepkilerin, ekonomik etkilerinin uzun yıllar boyunca hissedileceği düşünülüyor. Rapora göre, 2021 yılında 2020 yılına göre dünya üretiminin yüzde 4,4 oranında küçülmesi bekleniyor. Aynı zamanda pandemi sürecinin ardından sanayinin sonsuza dek değişmesi de beklentiler arasında yer alıyor. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler, azınlıklara ve kadınlara ait şirketler bu süreçten orantısız bir şekilde etkilendiği için en çok etkilenen kesimdir.

Bununla birlikte teknoloji devleri, hayatta kalan işletmeleri e-ticaret teklifleriyle veya uzaktan çalışan teknolojilerinden yararlandırarak bu süreçten faydalandı. Sunulan rapora göre, Ocak 2021’in başında, dünyanın en büyük beş teknoloji şirketinin, Ocak 2020’nin sonlarına göre yüzde 4,6’lık bir artış yaşadığı görülüyor.

2021de Dünyayı Neler Bekliyor?
Uzun Vadede Devletler Çökebilir

Rapora göre, dijital dönüşümde verilere erişebilenler ve dijital teknolojileri hayatlarında yardımcı olarak kullananlar ile, çok az erişimi olan veya hiç erişimi olmayanlar arasında genişleyen bir uçurum bulunuyor. Dijital bir alt sınıfın ortaya çıkması, insanlar arasın artan fikir kutuplaşmaları ve büyük teknoloji pazarlarının giderek tekelleşmesi konusunda bir tehdittir. Ancak en iç karartıcı tema bu değildir.

Rapor, 2021’de dünyayı bekleyen sıkıntıların en iç karartıcı teması olarak, kilitlenmelerin yaraladığı ve istikrarsız bir geleceğe doğru ilerleyen nesli vurguluyor. 15 ila 24 yaş arası genç yetişkinlerin eğitimleri kesintiye uğradı, iletişimleri giderek daha fazla teknolojiye bağlı hale geliyor. Ayrıca vurgulanan diğer birçok özel risk vardır. Kısa vadede bulaşıcı hastalıklar, siber güvenlik başarısızlığı ve sosyal uyumun erozyonuna sebep olacaktır. Uzun vadede ise devletlerin çöküşü, endüstriyel çöküş ve iklim faaliyetlerinin başarısızlığıdır.

Kaynak
The Biggest Risks Ahead For 2021

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu