Girişim Yatırım

3 Adımda İşletme İsmi Nasıl Seçilir?

İşletme ismi seçmek, bir iş kurmaya başlarken en önemli konudur. Çünkü işiniz için bir isim seçmeden ilerleme kat edemezsiniz. İşinizi kurduktan sonra büyümenize bağlı olarak markalaşmak isteyebilirsiniz. Dolayısıyla sizi, işinizi ve markanızı temsil eden bir isim seçmeniz gerekiyor. Bir işletme ismi seçerken yararlanabileceğiniz 3 adım şu şekildedir:

Karakteristik İşletme İsmi
Karakteristik İşletme İsmi

1. Anahtar Kelimelerinizi Listeleyin

İşletme İsmi için Anahtar Kelimeleri Listeleyiniz
İşletme İsmi için Anahtar Kelimeleri Listeleyiniz

Öncelikle kuracağınız işletme ile ne yapacağınız konusunda henüz net değilseniz, onu tanımlamanız gerekiyor. Tanımlamanın ardından aklınıza gelen bütün kelimelerin bir listesini yapınız. Bu şekilde markanızı daraltırken aynı zamanda eş anlamlı kelimeler de bulmaya çalışınız. Bu noktada ne tür bir iş yarattığınızı da düşünmek isteyebilirsiniz. Belki de WooCommerce veya Shopify kulanarak bir e-ticaret mağazası için işletme ismi bulmanız gerekiyor olabilir. Ya da belki yoga stüdyosu gibi çevrimdışı hizmetler sunan bir işletme yaratıyorsunuz. Bu yüzden isim seçerken ilerlemek istediğiniz alan oldukça önemlidir.

Sıkışırsanız, rakiplerinizin kullandığı işletme adlarına ve sloganlara bir göz atabilirsiniz. Rakipleriniz kendilerini tanımlamak için hangi kelimeleri ve cümleleri kullanıyorlar? İşletme isimleri markalarına nasıl uyuyor? Ancak burada bir rakibin adını veya sloganını kopyalamamaya dikkat etmelisiniz. İncelemeleriniz sadece yeni bir şirket adı bulmanız için size ilham verebilir.  Müşterilerin sizi ve işinizi ciddiye almasını istiyorsanız, net bir şirket isminden vazgeçmemeniz gerekiyor. Komik işletme isimleri müşterilerin kafasını karıştırabilir. Ayrıca işletmenizle alakalı görünmeyen bir alan adı, sitenizin Google’da iyi sıralanmasına da yardımcı olmaz.

Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de başka birinin ürün veya hizmetiyle ilgili bir işletme yaratıyorsanız, şirketinizi nasıl adlandırdığınız konusunda dikkatli bir seçim yapmanız gerektiğidir. Çünkü farkında olmadan telif hakkını ihlal edebilirsiniz. Buna engel olmak için ticari markalı kelimeleri, marka adınızda kullanmaktan kaçınmalısınız.

2. İşletme İsminizin Logo Tasarımına Uygun Olup Olmadığını Kontrol Edin

İşletmenizin adı, markanızın yalnızca bir parçasıdır. Bu noktada şirketinizin adının diğer her şeye nasıl uyum sağlayacağına dikkat etmeniz gerekir. Marka bilinirliği için önemli bir detay olan şirket logo tasarımlarınız, marka renkleri ve daha fazlasıyla birlikte adınızı düşünerek hareket etmek sizleri bir adım öne çıkaracaktır. Çünkü marka algısı reklamlarla sağlanmanın ötesinde bir durum olup işletmenizi temsil edecek olan logo vizyonunuzu bile tahmin edilebilir hale getirir.

3. Doğru Alan Uzantısını Seçin

İşletme İsminizi Alan Adını Kontrol Ediniz
İşletme İsminizi Alan Adını Kontrol Ediniz

İşletmeniz için doğru ismi seçtiğinizi düşündüğünüzde web siteniz için alan adını kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü çağ dijitale evriliyor ve işletmenizin bir web sitesinin bulunması oldukça önemlidir. Türkiye’de TÜİK istatistiklerine göre bir yılda web sitesi bulunan işletme oranı yüzde 2,2 arttı. Bu yüzden isminizi belirledikten sonra alan adı kontrolü yapmalısınız. İstediğiniz alan adı boşta ise işletmeniz için ilk adımı web sitesi oluşturarak atabilirsiniz. Ancak 2021 yılında etkili olacak tasarım modellerini dikkate almanızda fayda var.

Sonuç olarak işletme isminizi seçerken ilk adım anahtar kelimeleri listeleyerek isim alternatiflerini ortaya çıkarmaktır. Bu adımı uyguladıktan sonra seçmiş olduğunuz alternatifleri oluşturacağınız marka için logo içerisinde görmeniz gerekiyor. Çünkü bir logo, markanın her şeyidir. Bu aşamanın da ardından alan adı kontrolünü gerçekleştirmeniz gerekir. Her şey yolundaysa işletme isminiz artık hazırdır. Doğru işletme ismi için tavsiye edilen bu 3 adımı uygulayarak sizlerde işiniz için mükemmel ismi seçebilirsiniz.

Kaynak
How to Choose the Best Company Name for Your Business

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu