Güncel

Air-Gen: Havada Bulunan Nemden Elektrik Üreten Cihaz

İklim değişikliği, küresel ısınma ve ozon tabakasının delinmesi gibi insanların doğaya verdiği zararların önüne geçilmesinin bir yolu da doğanın dengesini bozmadan, insanların ondan ihtiyacı olduğu kadar yararlanmasıdır. Bu kapsamda enerji ihtiyacının bir kısmı doğanın sunduğu yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak karşılanabiliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda bu yenilenebilir enerji kaynaklarına bir yenisi daha ekleniyor.

Air-gen Havadaki Nemden Elektrik Üretiyor
Air-Gen: Havada Bulunan Nemden Elektrik Üreten Cihaz 1

Massachusetts Amherts Üniversitesi’nde bulunan bilim insanları, havada bulunan nemden elektrik üretebilmek için Geobacter mikrobu tarafından üretilen elektriksel açıdan iletken protein nanotellerini kullanan bir cihaz geliştirdi. Mikrobiyolog Derek Lovley ve Elektrik Mühendisi Jun Yao, geliştirmiş oldukları cihaza “Air-gen” ismini verdi. Araştırmacılar, geliştirmiş oldukları bu teknolojinin gelecekte yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve sağlık alanlarında önemli rollerde kullanılabileceğini ifade etti.

Air-gen Nasıl Çalışıyor?

Lovley, havadan elektrik üretebilen Air-gen’in rüzgâr ve güneş gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından farklı olduğunu dile getirdi. Üretilen Air-gen cihazı, Sahra Çölü gibi nem seviyesinin oldukça düşük olduğu ortamlarda bile çalışabiliyor. Yao’nun laboratuvarında geliştirilen bu yeni teknoloji aynı zamanda oldukça çevre dostu yani çevreyi kirletmiyor. Araştırmacılar Air-gen’in 7 gün 24 saat temiz enerji üretebildiğini söyleyerek bu teknolojinin tarihteki en inanılmaz ve heyecan verici protein nanotelleri uygulaması olduğunu dile getiriyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu cihaz, 10 mikrondan daha az kalınlıkta olan ince bir protein nanotelleri filmi gerektiriyor. Filmin alt kısmı bir elektroda dayanıyor. Ayrıca nanotel filmin sadece bir kısmını kaplayan daha küçük bir elektrot da üst kısımda yer alıyor. Film atmosferdeki su buharını emiyor. Protein nanotellerini elektrik iletkenliği, yüzey kombinasyonlu ile film içerisinde bulunan nanotellerini içindeki küçük gözenekler birleşiyor. Daha sonrasında iki elektrot arasında bir elektrik akımı oluşuyor. Cihaz, 7 mikrometre kalınlığında bir film boyunca yaklaşık 0,5 voltluk sürekli bir voltaj üretiyor. Ayrıca akım yoğunluğu santimetre kare başına yaklaşık 17 mikroamper.

Araştırmacılar, üretilen Air-gen cihazının küçük elektronik cihazlara güç sağlayabileceğini ve yakında buluşu ticari ölçeğe getirmeyi beklediklerini belirtti. Araştırmacılar daha sonrasında ise elektronik giyilebilir cihazlara güç sağlayabilecek ve geleneksel pil gereksinimini ortadan kaldırması beklenen küçük bir Air-gen yaması geliştirmeyi planlıyor.

Kaynak
Power generation from ambient humidity using protein nanowires

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu