AndroidSiber

Android Akıllı Telefonlarda Yaptığınız Konuşmalar Dinleniyor Mu ?

Android işletim sistemli akıllı telefon sahiplerinin her zaman konuştuğu ve her zaman şüphelendiği konuşmalarımız dinleniyor mu? Bu konunun gerçekliği çok ürperticidir.

Facebook’ un yazışmalarınızı, beğenmelerinizi ve hatta arkadaşlık kurduğunuz kişileri birçok reklam şirketine sattığına dair iddiaları duymayan kimse yoktur. İnsanlar konuşmalarını, mesajlaşmalarını hatta internet motorları üzerinden arattığı birçok konuyu gizli kalmasını ister. Bunların başka bireylerin görmesi onlar için korkutucu bir olaydır.

Android Akıllı Telefonlarda Yaptığınız Konuşmalar Dinleniyor Mu ?
Android Akıllı Telefonlarda Yaptığınız Konuşmalar Dinleniyor Mu ?

ESET’ ten araştırmacılar, Android uygulama indirme mağazasındaki uygulamalardan bulaşan ve kullanıcıların konuşmalarını kaydeden yeni kötü bir yazılım keşfettiler.

Android açık sistemli bir yazılıma sahip olduğu için telefon üreticilerinin tercih ettiği bir işletim sistemi konumundadır. Google’ ın geliştirdiği ve günümüzde en çok kullanılan işletim sistemi olma unvanını taşımaktadır. Bu unvana sahip olan Android işletim sistemi günümüzde bir milyardan fazla akıllı telefonda kullanılır. Kötü amaçlı kişileri cezbeden bu olaydan dolayı birçok kötü amaçlı yazılımla risk altındadır.

Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?

Kötü amaçlı yazılımlar akıllı telefon kullanıcılarının istemi dışında çalışan programlardır. Kullanıcıların indirdikleri oyun, programdan dolayı konuşmalarını kaydeden, kişilerine ulaşılabilen, özel mesajlarına ulaşmasını sağlayan bir yazılımlar kötü amaçlı yazılımlara örnektir.

Güvenlik şirketi ESET’teki araştırmacıların yayınladığı blok yazısında kötü amaçlı bir yazılım bulduklarını açıkladı. Bu yazılım sahte android program indirme mağazasında uygulamalar sayesinde bulaştığı belirlendi. Bu uygulamalar Android UpdateThreema ve Telegram isimli uygulamalardır. Son iki uygulama orijinal uygulaması arasında bir fark yoktur.  Bu yüzden kullanıcılar arasındaki farkı anlamadığından Android/SpyC23.A isimli kötü amaçlı yazılımı yüklediklerinin farkında değiller. Araştırmacılar indirme işlemini orijinali olan Play Store’ den yapılması gerektiğini ama buna da tamamen güvenilmemesi gerektiği ifade etmektedir.

Ekran Alintisi3
Android Kötü Amaçlı Yazılımlar

Android işletim sistemini kullananlar indirmek istediği oyun, programın sunucusunun güvenilir olduğuna dikkat etmelidir. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken noktalardan biri de indirmelerin yanı sıra tıkladıkları linkler de özen göstermelidir. Instagram, Twitter, Facebook gibi 226 uygulamanın şifresini çalabilen, yazışmaları kaydeden kötü amaçlı yazılımla android işletim sistemi kullanıcıları için bir tehdit unsuru olmaya devam etmektedir.

Muhammet Ali Bademkıran

Küçüklüğünden beri film, oyun ve futbola ilgisi olan Muhammet Bademkıran, bu konulara ilgisi olan kişiler ile sohbet ediyormuş gibi yazılar yazmayı seviyor. Muhammet Bademkıran, okuyuculara zevk veren ve bir daha okuma isteği uyandıran yazılar yazma konusunda isteği ve çalışmaları ile birlikte Teknotomy sitesinde yazarlık yapıyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu