Teknotomy Dosya

Ateş Ölçer Nedir?

Günümüzde sıkça kullanılan aletlerden biri olan ateş ölçer, hastaneler başta olmak üzere birçok alanda bulunur. Üstelik acil bir duruma karşı hemen hemen her evde kullanılır. İnsanlarda bazı durumlarda sıcaklık farklılıkları olabilir. Çeşitli hastalıklar sonucunda ateşin yükselmesi de olağan bir durumdur. Bu bakımdan düzenli ateş ölçümü yapabilmek için ateş ölçerler günümüzde sıklıkla kullanılır.

Ateş Ölçer Nedir?
Ateş Ölçen Cihazlar Nelerdir?

Ateş ölçerler kullanım alanlarına göre de farklılık gösterir. Örneğin hastanelerde daha profesyonel ölçüm cihazları kullanılırken evlerde daha minimal ve ortalama aletler kullanılır. Sonuç olarak hepsinin de görev tanımı vücudun sıcaklık değişimini takip etmektir. Bu yüzden de doğru bir sonuç elde etmek için ateş ölçer seçimi konusunda detaylı araştırmalar yapılır.

Ateş Ölçer Çeşitleri

Ateş ölçen cihazlar kullanım alanlarına veya içerdiği malzemeye göre değişiklik gösterir. Genel olarak bakıldığında ise üç tane temel ölçek vardır. Günümüzde en sık kullanılan ateş ölçen cihaz çeşitleri şu şekildedir:

  • Dijital ateş ölçer
  • Alkollü ateş ölçer
  • Cıvalı ateş ölçer

Cıvalı ateş ölçen cihazlar, vücudun ısısına bağlı olarak genleşerek yükselir. Cıvalı ateş ölçerler cam olmaları nedeniyle aynı cam üzerinde bulunan çizgiler sayesinde de sıcaklığın ölçülmesini kolaylaştırır. Uzun zamanlar sıkça kullanılan termometreler olmasına rağmen cam olmaları ya da çabuk kırılmaları sebebiyle günümüzde pek fazla tercih edilmez.

Alkollü ateş ölçen cihazlar, cıvalı ateş ölçen cihazlara göre daha az riskli olmasına rağmen kullanım alanı azdır.

Dijital termometrelerin sıkça tercih edilmesinin birkaç nedeni bulunur. Bunlardan en önemlisi de hızlı ve gerçeğe en yakın sonucu vermesidir. Aynı zamanda dijital ateş ölçen cihazlar de kendi aralarında farklılık gösterir. En çok bilineni ise kızılötesi yani temassız ölçümler yapan aletlerdir. Bu aletler kol ya da alın gibi düz sayılabilecek bölgelerde kullanılır ve buna oranla da alınan sonuç çok daha hızlı ve güvenilirdir.

Genellikle temassız ölçüm olduğu için de diğerlerine oranla daha hijyenik ve sağlıklı sayılır. Dijital ateş ölçen cihazlarda genellikle küçük bir ekran üzerinde derece bulunur ve aynı zamanda ölçüm sonuçları da depolanabilir. Tabi bunun için hafıza özelliği bulunan cihazlar tercih edilmelidir.

Yapışkan şeritli termometrelerde ise kullanım açısından yine kolay olsalar da güvenilirliği oldukça azdır bu yüzden pek kullanılmaz. Kullanımı ise oldukça basittir; alına yapıştırılan plastik yapışkan şeritlerle ölçüm yapılır. Kullanım açısından rahat olduğu halde doğru sonucun çok nadir elde edildiği bir diğer termometre çeşidi ise emzikli termometrelerdir. Bebek emziğinin içine yerleştirilen ateş ölçer vasıtası ile ölçüm yapılır.

Ateş Ölçen Cihazlar
Ateş Ölçen Cihazlar

Doktorların Tercih Ettiği Ateş Ölçerler

Eski dönemlerde hastanelerde teknik kısıtlardan dolayı çoğunlukla cam termometreler kullanılırdı fakat teknolojinin gelişmesiyle artık cam termometreler tercih edilmiyor. Genellikle kulaktan ölçüm yapanlar hem kullanım kolaylığı sağladığı hem de başlığının değiştirilebilir yani tek kullanımlık olması nedeniyle sağlık kuruluşlarında çok sık tercih edilir.

Ateş ölçen cihazlar tercih edilirken kullanım kolaylığı ve pratikliği kadar hijyen de oldukça önemli bir unsurdur. Bundan dolayı seçeceğiniz ateş ölçerin tek kullanımlık olmasına özen göstermeniz gerekir.

Kızıl Ötesi Termometreler

Kullanım alanı açısından oldukça sık tercih edilen temassız ateş ölçen cihazlar da vardır. Yani ürün hiçbir şekilde temas etmeden otomatik bir sensör vasıtası ile ölçüm yapar. Bu yüzden de hijyen açısından da oldukça sık bir şekilde tercih edilir.

Kızıl ötesi termometreler 3000 santigrat dereceye kadar ölçüm yapar. 0-4 yaş aralığındaki çocuklarda da genellikle bu ateş ölçerler kullanılır çünkü çocuklar yapıları gereği çok hareketli bir dönemlerinde oldukları için koltuk altından, dil altından veya kulaktan yapılan ölçüm kesin sonuç vermeyebilir. Ayrıca kızıl ötesi termometrelerin hem temaslı hem temassız kullanım seçenekleri de bulunur. 

Ateş Ölçerlerin Kullanım Alanları

Ateş ölçen araçlar seçmek kadar önemli olan bir diğer husus da nasıl kullanılacağıdır. Örneğin ateş ölçmek için hangi bölgenin tercih edileceği belirlenmelidir. Ağızdan yapılacak olan ölçüm için ateş ölçen cihazın en az üç dakika bekletilmesi gerekir ve ölçüm yapılmadan önce de soğuk veya sıcak herhangi bir besinin tüketilmemesi gerekir.

Isı ölçümünün sıkça yapıldığı bir diğer bölge ise koltuk altıdır. Bu bölgede kullanılacak bir ateş ölçer için öncelikle koltuk altının terli veya ıslak olmaması önemlidir. Temaslı bir ateş ölçen cihaz kullanılacaksa eğer alına ya da kulağa yapılan temastan sonra sensörünün veya alarmının ötmesi beklenmelidir. Fazla soğuk veya fazla sıcak bir alanda yapılan ölçüm de her zamana doğru sonucu vermez, yani ölçümün yapılacağı alan ortalama bir sıcaklıkta olmalı bu sayede daha doğru sonuç alınır.

Ateş Ölçen Cihazlar
Ateş Ölçen Cihazların Kullanım Alanları Nelerdir?

Ateş ölçümü yapılacağı zaman bataryası zayıf ya da pili bitmeye yakın ürünler sağlıklı sonuç vermeyeceği için belli bir süre beklenmesi gerekir. Genel olarak bakıldığında şimdilerde en sık tercih edilen ve en güvenilir sonucu verebilecek olan ölçüm ya kulaktan ya da makat bölgesinden yapılır. Bazı durumlarda hijyen açısından herhangi bir endişenin olmaması açısından temassız ateş ölçen cihazlar da sıkça kullanılır, aynı zamanda kullanımı oldukça basit ve rahattır.

Normal bir insanın ortalama vücut sıcaklığı 36-37 olmalıdır. Bu her zaman herkeste aynı olan bir durum değildir. Örneğin 0-2 yaş aralığı bebeklerde 36.4-38.0 derece, 3-10 yaş aralığında 36.1-37.8 derece ve 11-65+ yaş grubu içinse normal vücut ısısı 35.8-37.5 derece olarak alışılagelmiştir. Fakat bazı durumlarda bunun altına indiğinde veya 40 dereceyi bulduğunda ciddi anlamda sağlık sorunları yaşanabilir bu yüzden de en kısa zamanda en etkili ve doğru sonucu veren ateş ölçerleri seçmek önem taşır. Genel olarak özetlenirse koltuk altında 37.5-37.0 ağız içi ölçümlerde ise 37.0 normal sayılan vücut ısılarıdır.

Ateş Ölçer Temizliği Nasıl Yapılır?

Ateş ölçen cihazlar ağırlıklı olarak dijital mekanizmalı ürünler oldukları için sıvı temasından mümkün olduğu kadar uzak tutmak gerekir. Cihazı aşındırabilecek alkol, tiner veya benzeri herhangi bir maddenin temizlikte kullanılmaması gerekir.

Ateş ölçen cihazların kızılötesi sensörlerinin olduğu kısmın metal gibi ürünlerle teması olmaması gerekir. Kullanılan ateş ölçer kirliyse eğer nemli bir bez yardımıyla deterjan kullanmadan temizlenir. Ayrıca ıslak mendille de silinebilir.

Ateş Ölçer Fiyatları

Piyasada birçok farklı ateş ölçen cihaz modeli bulunur. Ürün çeşitliliği çok fazla olunca fiyatları da buna göre şekillenir. Fiyatlar genellikle daha çok kullanım alanlarına göre veya teknik özelliklerine göre değişir. Dijital ateş ölçerler veya temassız ölçerler kullanım alanının genişliği ve teknik özellikleri nedeniyle manuel ateş ölçerlere oranla daha yüksek fiyatlıdır.

Kulaktan ölçüm yapan dereceler de fiyat-kalite açısından hem uygun hem de kullanışlı ürünlerdir. Çoklu başlıkları sayesinde tek kullanımlık olduğu için yine sıkça kullanılan ateş ölçerlerdir. Genellikle hemen hemen her yerde yedek başlıklarıyla birlikte satışı vardır. Farklı fiyat aralığında neredeyse her bütçeye uygun ateş ölçer bulmak oldukça kolay bir hale geldi. Ateş ölçer fiyatlarını etkileyen en önemli etkenlerden biri de muhakkak ki kullanılan aletin ölçüm hızıdır.

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu