Güncel

COVID-19 Aşısında Çip Var Mı?

COVID-19 salgınının ortaya çıktığı günden beri komplo teorileri devam ediyor. Aşıların bulunmasıyla birlikte ortaya çıkan komplo teorilerinden birisi ise aşının içerisinde 5G teknolojisine sahip bir çipin bulunduğudur. Hatta bu çipin devresini gösteren bir paylaşım viral oldu. Koronavirüs aşısıyla beyne çip takılacağı yönündeki bu komplo teorisinde insanların takip edilmesini sağlamak adına hastalığın bilinçli bir şekilde ortaya çıkarıldığı öne sürülüyor.

Avrupa’da salgının merkezi olan İtalya’da bulunan sosyal medya kullanıcıları üzerinde “COVID-19 5G CHIP DIAGRAM” yani “COVID-19 5G ÇİP DEVRESİ” yazılı olan bir görseli paylaşmaya başladı. Devre tasarımında bulunan gizli ibaresiyle de bu bilginin sızdırıldığı havası da yaratılmış durumdadır. Bu görsel, sosyal medya kullanıcılarının internette gördükleri şeylere hemen inanmasının somut bir kanıtı oldu.

COVID-19 Aşısında Bulunduğu İddia Edilen 5G Çip

Twitter kullanıcısı olan @mariofusco yapmış olduğu paylaşımında İtalya’da bulunan insanların, paylaştıkları görselin aslında bir gitar pedalı devresi olduğunu belirtti. Ayrıca görselde yer alan telegra.ph ifadesinin, The Telegraph gazetesine değil de bir online not alma uygulamasına ait olduğu da ortaya çıktı.

COVID-19 Aşısı

Paylaşılan görselde devre kartı üzerinde kırmızı renk ile yazılmış olan bass, volume, treble, gain şeklindeki ifadeler, elektronik gitarlara bağlanarak müzisyenlerin sesli kontrol etmesine olanak tanıyan pedallara ait bir devre olduğunu belirtiyor. Gitar pedallarının temel görevi ise kablosuz ağlara bağlanarak insanları takip etmek değildir. Gitar pedalları basit bir şekilde istenen sesi ve tonu elde etmeye yarar.

COVID-19 Aşısında Bulunduğu İddia Edilen Çipin Devresi
COVID-19 Aşısında Bulunduğu İddia Edilen Çipin Devresi

Öte yandan devre şemasında bulunan elektronik kompanentler, bir aşının içerisinde yer alıp insan vücuduna entegre olabilecek kadar gelişmiş değildir. Mikroçip ya da yonga olarak söz edilen bu elektronik devreler, yüksek sayılardaki transistörü birbirleriyle haberleşme halinde olan pek çok ana birimi bünyesinde barındırır. Şemada ise çok az sayıda transistör bulunmaktadır.

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu