Yapay Zeka

COVID-19’u Ayırt Eden Yapay Zeka Geliştirildi

Masschusettz Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) bulunan araştırmacılar, telefonunuza öksürerek COVID-19 ön taraması yapan bir uygulama üzerinde çalışıyor. Pandemi sürecinde her öksürükten endişe duyuyor olmak normal bir hale gelmiş durumdayken, öksürüğün sebebinin ne olduğunun merak edilmesi günlük olaylar arasında yer alabiliyor. Bu nedenle MIT, COVID-19’u ayırt eden yapay zeka üzerinde çalışıyor.

COVID-19'u Ayırt Eden Yapay Zeka
MIT COVID-19’u Ayırt Eden Yapay Zeka Geliştirdi

MIT araştırmacılarının yeni geliştirdikleri bir yapay zeka sistemi ile kullanıcıların öksürüklerinin sebebini anlaması çok daha kolay bir hale gelmiş olacak. Geliştirilen bu yapay zeka, asemptomatik olan insanların öksürüğünden bile COVID-19 olup olmadığını belirleyebiliyor. Bunu anlayabilmesinin sebebi ise kişinin COVID-19 olduğu durumlarda ses üretme yönteminin değişiyor olmasından kaynaklanıyor.

MIT’nin COVID-19’u Ayırt Eden Yapay Zekası

Yapay zekanın kilit yöntemi ise ufak değişiklikleri fark edebilecek sinir ağı serisine sahip olması. Bir sinir ağı, sesleri belirlerken bir diğeri nörolojik gerilemeyi yansıtan duygusal durumları dinliyor. Üçüncü bir ağ ise solunum performansındaki değerleri ölçüyor. Bir algoritma ile de kas bozunması kontrol ediliyor ve bütün bunların bir araya gelmesiyle kişinin sağlığı ile ilgili tam bir resim elde edilebiliyor.

MIT COVID-19'u Ayırt Eden Yapay Zeka Geliştirdi
Telefona Öksürüldüğünde COVID-19’u Ayırt Eden Yapan Zeka

Yapay zeka, erken testlerde oldukça başarı sağlamış görünüyor. 70 bine yakın ses örneğine sahip olduğunu açıklayan MIT, bu örneklerin 2500’ünün teyit edilmiş COVID-19 vakalarına ait olduğunu belirtti. Böylece binlerce öksürük ve konuşma örneği ile eğitilen yapay zeka, COVID-19 vakalarını %98,5 oranıyla tanımayı başarıyor.

Araştırmacıların bunu bir uygulama olarak piyasaya çıkartabilmesi için öncelikle denetleyici kurumlardan izin alması gerekiyor. Ayrıca COVID-19’u ayırt eden yapay zeka teknolojisinin benzer davranışa sebep olabilecek başka durumları olan semptomatik kişileri teşhis etmek için kullanılması hedeflenmiyor.

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu