E-Biyosınav ile Sınav Stresine Son
Sınav denilince öğrencilerin stresi artmaya başlıyor. Ülkemizde her kesim bir belge, sertifika almak için sınava giriyor. Sınava çalışılsa da çalışılmasa da sınava giren adayda stresi zamanla artıyor. Bu soruna çözüm bulmak isteyen iki öğrenci yeni bir yazılım geliştiriyor.
Sivas’ta iki adet lise öğrencisi, danışman öğretmenleriyle, yapılan sınavlarda adayın vücut kimyasında olan değişimleri ölçen bir yazılım üretti ve adını E-Biyosınav koydu.

E-Biyosınav sınav stresini azaltmayı ve öğrencilerin sınav stresini ölçmeyi hedefliyor. Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Necdet Mert Yüzgüleç ve Yunus Emre Yazarlı, danışman hocaları Serkan Ocak ile birlikte TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali aracılığıyla Gaziantep’te düzenlenen liseler arası eğitim teknolojileri yarışmasına katıldı.

Genç mucitler ‘galvanik deri tepkisi (GSR) ölçüm sensörü ’faydalanarak GSR’yi geliştirerek ismini E-Biyosınav koydukları projeleri ile 1830 projenin arasında ilk sekize girmeyi başardı. Projenin mucitleri yaşanılan stresin çok fazla olduğunu bunları kendilerinin de yaşadıklarını belirtiyor. Genç mucitler yaptıkları yazılım ile yeteneklerini herkese duyurdu.
Geliştirilen yazılım, sınava giren adayın her bir soru karşısında vücut kimyasındaki değişmelerin adayın parmaklarına takılan GSR sensör vasıtasıyla veri tabanında stres ölçümü yapıyor.
Her bir soru karşısında adayın üzerinde ne kadar stres olduğunu rakamsal olarak gösteren yazılım, stres oranı yüksek olan sorunun ardından stres oranı az olan soruya geçerek adayın stresini normal değerlere düşürülmesini sağlıyor.