Güncel

E-Ticaret Yapanlara 2021 Yılında Vergi Muafiyeti

E-ticaret yapanlara vergi muafiyeti getirildi. Bu karar TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilip, Cumhurbaşkanı’nın da onaylamasıyla Resmi Gazete’de duyuruldu. 7256 sayılı kanunla internet üzerinden satış yapan herkese 1 Ocak 2021 tarihinden sonra vergi muafiyeti uygulanacak.

Vergi Muafiyeti
Vergi Muafiyeti

Resmi Gazete’de duyurulan bu düzenlemeyle, evlerinde ürettikleri ürünleri internetten satanlara gelir vergisi muaf tutulacak. Yalnızca iş yeri olmadan sanayi veya seri üretim gerçekleştiren makine ve alet kullanmadan e-ticaret ile uğraşanlar vergi muafiyeti kapsamında değerlendirilecek.

Vergi Muafiyeti İçin Çalışanı Olana ya da Olmayana Farklı Kesintiler Uygulanacak

Vergi muafiyetinden faydalanabilmek için bazı evraklara ihtiyacınız olacak. Bunlar;

  • Vergiden muaf esnaf belgesi,
  • Ticari hesap açılması,
  • Tüm hasılatın bilhassa bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi ve hasılat tutarının en fazla 220 bin TL’yi geçmemesi gerekiyor.

Bankalar, hesaplara yatırılan ücret üzerinden aktarım tarihi itibarıyla çalışanı olanlara ise yüzde 2 gelir vergisi, çalışanı olmayanlara ise yüzde 4 gelir vergisi kesintisi uygulayacak. 

E-ticaret ile uğraşanlara yarayacak vergi muafiyetini değerlendiren EG Bilişim Teknolojileri Kurucusu Gökhan Bülbül şu sözleri söyledi; “2000 yılından sonra yaşanan ve ticareti işleri basitleştiren teknolojik gelişmelerin bir parçası olarak ortaya çıkan e-ticaret, günümüzde pek çok insan için vazgeçilmez bir gelir kapısı haline geldi” dedi. Sözlerine devam eden Bülbül; “Sosyal medyanın da bir iş alanı olarak görülmeye başlanmasıyla e-ticaretin alanı çok fazla genişledi. Vergi kanunlarında herhangi bir değişiklik yapılmasına dair kanunla e-ticarette vergi muafiyeti, e-ticaret yapanlara ve yapmak isteyenlere büyük avantajlar sunuyor” diyerek sözlerini noktaladı. 

İhracat Yapanlara Yüzde 50 Vergi İstisnası

Yurt dışına e-ticaret gümrük beyannamesiyle ortaya koyulan satışlarda yüzde 50 kazanç istisnası uygulanacak. İhracat kapsamına ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi ya da hızlı kargo ile taşımacılık yapan şirketler, elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle mal ihracatları giriyor. Yazılım, tasarım, proje gibi hizmet alanında dış satış kapsamında elde edilen gelirler ise düzenleme kapsamında yer almıyor.

Kaynak
VERGİNİN KONUSU, TANIMLAR, MÜKELLEF VE VERGİ SORUMLUSU, MUAFİYET VE İSTİSNALAR

Furkan Köprülü

Oyun oynamayı ve teknoloji hakkında bir şeyler öğrenmeyi seven biri.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu