Teknotomy Dosya

En İyi Ücretsiz VPN Uygulamaları 2021

Türkiye’deki internet kullanıcılarının büyük çoğunluğu, ücretsiz VPN (Virtual Private Network) ile Youtube’un Türkiye’de erişime yasak olduğu dönemlerde tanıştı dersek, çok da yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Ülkemizde ve dünyada her gün milyonlarca ziyaretçi alan Youtube, 2008-2010 yıllarında erişime kapatılınca, birçok internet kullanıcısı bu platforma girebilmek için ücretsiz VPN uygulamaları ile ister istemez tanışmış oldu.

“Sanal Özel Ağ” (Virtual Private Network) teriminin kısaltılmış ifadesi olan VPN güvenlik hizmetine, her internet kullanıcısı, bu gibi farklı nedenlerle, zaman zaman ihtiyaç duymakta. Şimdi gelin VPN hizmeti nedir? Nasıl çalışır? Çeşitleri nelerdir? Nasıl kullanılır? Ücretsiz VPN nasıl kurulur? Ücretsiz VPN’lere ne kadar güvenebiliriz? Sorularının yanıtlarını birlikte bulmaya çalışalım. 

Ücretsiz VPN Uygulamaları
Ücretsiz VPN Uygulamaları

VPN Nedir? 

VPN, en basit anlatımıyla internet erişimine farklı bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlayan güvenlik hizmettir. Bilindiği gibi internette yapılan her işlem bir takım dijital izler bırakır. VPN, internette dolaşırken en az seviyede iz bırakarak, herhangi bir coğrafi kısıtlama olmaksızın, özgür bir şekilde sörf yapmanızı sağlar.

Başka bir ifade ile sanal olarak bulunduğunuz coğrafi bölgede değil de başka bir coğrafi alanda internete bağlanıyormuş gibi sanal bir tünel oluşturur. Bu işlev de internet kullanıcılarının ücretsiz VPN programı arayışlarına açıklık getirmekte.

VPN, bir ağa bağlanırken şifreleme işlemi ile internet bağlantınızı güvenli hale getirir ve kimliğinizin tespit edilmesinin önüne geçer. Aradaki iletişim şifrelendiği için bulunduğunuz coğrafyadaki kısıtlanmış platformlara ya da IP adreslerine VPN kanalları vasıtası ile ulaşmak mümkün olur. Bu şekilde mahremiyetinizi koruyarak, istenilen bilgiye sınırsız erişim sağlamış olursunuz. 

VPN Nasıl Çalışır?

VPN uygulamaları, karşıdaki ağa kriptolu bir tünel açarak internete bağlandığınız bilgisayarınızı ya da mobil cihazınızı sanal olarak farklı bir konumda gösterir. Başka bir ifade ile cihazınıza özelleştirilmiş bir ağ sürücüsü kurar ve size karşıdaki ağ vasıtası ile farklı bir IP numarası verir. Bu arada IP numarası, somut bir ifade ile internet bağlantınızın kimlik numarasıdır.

VPN Nasıl Çalışır?
Ücretsiz VPN Uygulamaları Nasıl Çalışır?

VPN hizmetinin çalışma mantığını biraz daha somutlaştırarak ifade etmeye çalışalım. Youtub’a ücretsiz VPN uygulamaları vasıtası ile bağlandığınızı varsayalım. Bağlantı kurduğunuz cihaz ve bağlantı sağladığınız VPN ağı (Örneğin Almanya üzerinden) arasında bir veri alışverişi olur. Bu alışveriş kriptolu sağlanır ve dışardan görüntülenemez. Görüntülenmeye çalışılsa dahi şifreli olduğundan içeriğinin ne olduğu çözülemez. Bu sayede ağ trafiği Almanya üzerinden gerçekleşmiş olur. Bu şekilde Almanya’nın izin verdiği usuller çerçevesinde internet üzerinde dolaşmaya devam edersiniz. Böylelikle bulunduğunuz coğrafyada izin verilmeyen adreslere ücretsiz VPN uygulamaları vasıtası ile erişebilirsiniz. 

VPN Çeşitleri Nelerdir? 

Günümüzde iş dünyasının kullandığı; ev otel gibi mekânlardan veri merkezine ulaşım imkânı ile uzaktan çalışma olanağı sağlayan VPN türleri,  aynı ağ sistemi üzerindeki birimlerin, şifreli olarak veri merkezine bağlanmalarını sağlayan VPN yapıları, başka coğrafyalar üzerinden internete erişim imkânı sağlayan VPN uygulamaları gibi farklı VPN sistemleri bulunmakta. Gelin, günümüzde en çok kullanılan üç VPN çeşitlerini birlikte inceleyelim: 

  • VPN sistemlerinin ilki evinizde bulunan bilgisayardan iş yerinizdeki bilgisayarlara ve sistemlere erişmenizi sağlayan VPN uygulamaları. Remote Access VPN uygulamaları olarak adlandırılan bu sistem ile kullanıcı, merkezdeki sunucuya bu yapı sayesinde bağlanıp, sanki oradaymış gibi ağ içindeki bir kullanıcı özelliği kazanabilir ve orada işlem yürütebilir.
  • İş kullanımı dışında oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bir başka VPN çeşidi ise farklı bir coğrafyadan internet ortamına erişim sağlayan VPN uygulamaları. Bu VPN uygulamaları tüm internet trafiğini toplu şekilde alıp farklı bir ülkeden internet ortamına çıkış sağlar. Böylelikle mobil cihazınız ya da bilgisayarınızdaki veri akışını erişilmez kılar. 
  • Bir diğer VPN çeşidi ise sunucu yanıt sürelerini düşürmeye yarayan, daha özel VPN uygulamaları. Özellikle oyuncuların kullandığı bu sistemler yanlış yönlendirme sorunları ile artan ve “ping” adı verilen sunucu yanıt sürelerini düşürmek için ilaç olmakta. 

VPN Nasıl Kullanılır?

Peki, çevrimiçi gizliliğinizi korumanızın en iyi yolu olan VPN nasıl kullanılır? Bugün, hem ücretli hem de ücretsiz VPN indir kur işlemi yapabileceğiniz birçok hizmete ulaşmak mümkün. Bilgisayarınıza, tabletinize ve hatta akıllı telefonunuza bir VPN yazılımı yüklemek ve uygulamayı başlatmak oldukça kolay.

Ücretsiz VPN Uygulamaları
Ücretsiz VPN Uygulamaları Nasıl Kullanılır?

Hem ücretli hem de ücretsiz sürümlerine ulaşabileceğiniz VPN yazılımları için dikkate alınması gereken birkaç husus var. Yalnızca farklı coğrafyalar üzerinden, bulunduğunuz bölgeden erişemediğiniz platformlara erişmek istiyorsanız ya da halka açık bir Wi-Fi ağından kendi sosyal medya platformlarınız ve mail trafiği gibi özel dokümanlarınız üzerinde güvenle çalışmak istiyorsanız, ücretsiz VPN servisleri işinizi görecektir.  

Bununla birlikte tüm internet trafiğini otoritelerden gizleyen, reklam şirketlerinin veri izleyen gözlerine izin vermeyen çok daha kapsamlı şifrelemeler istiyorsanız, tam ölçekli, ücretli bir yazılıma ihtiyacınız olabilir. Bunlar dışında iş gereksinimleriniz için bir VPN ihtiyacınız varsa, çalıştığınız kurumun IT departmanı ile iletişime geçmeniz gerekecektir.

Oyunlar için kullanılacak olan VPN sistemleri için ise ilgili oyunu VPN yazılımı üzerinden başlatmak gerektiğini hatırlatmakta fayda var. VPN yazılımlarının nasıl kullanılacağı ile ilgili üzerinde durulması gereken bir diğer husus da ilgili VPN yazılımının kullanım şartları. Bazı VPN yazılımları, cihazınıza üçüncü taraf uygulamaları yükleyebilir veya size bir veri kullanım limiti verebilir. Bu açıdan VPN yazılımlarının size ne sunduğunu, sizden ne talep ettiğini ve ne tür bilgiler topladığını iyi okumak gerekir. Bu konuda piyasadaki en iyi ücretsiz VPN programını araştırıp kullanmak çok önemli. 

Ücretsiz VPN Uygulamaları
Ücretsiz VPN Uygulamaları

En İyi Ücretsiz VPN Programları Listesi

Sıradan sayılabilecek kullanımlar için ücretsiz VPN uygulamaları kullanışlı bir araç olabilir. Örneğin, e-postanıza, sosyal medya hesaplarınıza herkese açık Wi-Fi üzerinden güvenli bir şekilde erişmek, bilinmesini istemediğiniz bir arama yapmak, bulunduğunuz yerden erişime kapalı olan platformlara girmek istiyorsanız hangi VPN ücretsiz sorusunun yanıtını sizler için derledik. 

Hotspot Shield VPN: 

Profesyoneller tarafından uzun süredir en iyi ücretsiz VPN programı olarak gösterilmekte. Windows, Mac, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanılabilen Hotspot Shield Free; IP adresinizi gizler, tarayıcı faaliyetlerinizi kayıt etmez ve konumunuzu göstermez. Verileri şifreler ve bilgilerinizin deşifre edilmesini önler.

Windscribe VPN: 

Ücretsiz VPN 2021 arama sorgusunda karşınıza sıklıkla çıkabilme ihtimali olan bir diğer yazılım da Windscribe. Genel olarak, Windscribe, basit, etkili, güçlü ve ücretsiz bir VPN hizmeti sunmakta. Windows, Linux, Mac, iPhone, Chrome uzantısı olarak kullanılabilen yazılımın henüz Android uygulaması bulunmamakta. 

TunnelBear: 

McAfee şirketine ait olan TunnelBear’ın ücretsiz sürümü, ayda 500mb hizmet sunmakta. 500 mb veri kullanımı benim için yeterli diyorsanız TunnelBear, Windows, Mac, iOS ve Android cihazlarda ücretsiz vpn kullanımı için harika bir seçenek. 

ProtonVPN: 

Proton VPN, ücretsiz ve veri sınırı olmadan kullanılabilecek diğer bir seçenek. Kullanıcılarının veri kayıtlarını tutmadığını taahhüt eden bu yazılımın dezavantajlı yanlarından birisi ise ücretli sürümüne göre yavaş çalışıyor olması. 

Speedify: 

Speedify, adından da anlaşılacağı üzere, şifreli VPN bağlantı hizmeti sunarken maksimum hız sağladığını iddia eden ücretsiz VPN programı.  Ücretsiz sürümü her ay 1 GB veri hizmeti sunan Speedify, kullanım şartlarında belirtildiği gibi kullanıcı verisi tutmama politikası olduğunu belirtmekte. 

Hide Me:

VPN programı ücretsiz full paketi bulunmayan Hide Me, kullanıcılarına her ay 2 GB’lık veri hizmeti sunmakta. Dünya çapında en popüler VPN hizmet sağlayıcılarından olan bu program, kullanıcılara üst düzey güvenlik, hız ve gizlilik sunmakta. Bu program için veri sınırlamasını kaldırmak için ise ücretli versiyona geçmeniz gerekmekte.  

Batternet: 

VPN programı ücretsiz full kullanmak için en iyi araçlardan bir tanesi Batternet. Veri limitsiz kullanılabilen ve ücretsiz kalacağı iddiasında bulunan bu yazılım, çok basit bir kullanım ara yüzüne sahip. Windows, Mac, iOS, Android işletim sistemlerinde kullanılabilen bu programın Chrome için de tarayıcı eklentisi bulunmakta.

Google’a, VPN indir ücretsiz, yazdıktan sonra karşınıza çıkan ilk VPN programını indirmek yerine, bu programları incelemenizi öneririz. 

Ücretsiz VPN Uygulamaları Güvenli Mi?

Bir ürünün ücretsiz olması kulağa çok hoş gelir. VPN hizmeti için çevrimiçi gizlilik, tam güvenlik, bir kuruş harcamadan ve izlenme korkusu olmadan istediğiniz her şeye göz atma özgürlüğü! Edindiğiniz ücretsiz VPN uygulamaları bunları sağlayabilir mi? Şunu unutmamak gerekir ki ücretsiz VPN, size gizli maliyetler getirebilir. Bu gizli maliyetlere örnek; cihazınıza enjekte edilen ve tarayıcınızda sürekli çıkan reklamlar ya da verilerinizin satılması olabilir.

Ücretsiz VPN Uygulamaları
Ücretsiz VPN Uygulamaları Güvenli Midir?

VPN hizmeti konusunda en iyi ve güvenilir sonucu elde etmek için dünya çapında hizmet sunan VPN sağlayıcılardan, tam sürüm bir ücretli program satın almak en uygun olanı. Ancak sıradan işlemler için sizler için yukarıda listelediğimiz, kullanıcıları için ücretli hizmetler için alternatifler sunan, dünya çapında bilinirliği en yüksek ücretsiz VPN uygulamaları alternatifleri kullanılabilir. 

Ücretsiz VPN’ler Yasal mı? 

Ücretsiz VPN uygulamaları kullanımı birçok ülke için yasal. Bunula birlikte Rusya, Çin gibi ülkelerde her türlü VPN kullanımı yasa dışı ilan edilmiş durumda. Bu ülkelerde sadece devlet onaylı VPN programlarına izin verilmekte. Akıldan çıkarılmaması gereken bir konu var ki o da ücretsiz VPN programı kullanımının değil, VPN kullanırken ne yapıldığının kullanıcıyı yasalar önünde zora sokacağı olması hususu.

Bir VPN hizmetinin yasalar çerçevesinde ve meşru nedenlerle birçok kullanılma nedeni varken, maalesef bu hizmet yasa dışı işler yapmak için de kullanılabilmekte. Kamuya açık alanlarda internet hizmeti alırken kişisel verilerin korunması kapsamında, coğrafi kısıtlamaları ortadan kaldırmak için IP adresinizin güvende kalmasını sağlamak amacı ile sizi hedef alan reklamlardan kaçmak için ya da şirketlerin uzaktan çalışılan koşullarda, veri güvenliği sağlamak için VPN kullanması, son derece meşru nedenler barındırmakta. 

Ücretsiz VPN Uygulamaları Nasıl Para Kazanıyor?

Ücretsiz VPN hizmetlerinin para kazandığı en yaygın yöntem, program kullanıcılarına reklam göstermek. Bununla birlikte VPN sağlayıcı şirketler, ücretsiz VPN hizmeti alan kullanıcılara sınırlı bir zaman diliminde ya da sınırlı araçlarla hizmet sunarak, kullanıcılarını ücretli platforma geçirme amacı güderler.

Ücretsiz VPN
Ücretsiz VPN Uygulamaları Nasıl Para Kazanıyor?

Ücretsiz hizmet sağladıkları süre boyunca da ücretli VPN tarafından maddi kaynak kullanırlar. Ücretsiz VPN’lerin para kazandıkları bir diğer yol var ki kullanıcılar için asıl tehlike teşkil eden kısım! Kullanıcıların bilgilerini reklam şirketleri gibi üçüncü şahıslara satmak! Bu nedenle ücretsiz VPN uygulamaları nasıl kullanılır araştırması yapmadan önce, güvenilir ücretsiz VPN programı araştırması yapmak sağlıklı olacaktır. 

Ücretsiz VPN seçiminde, programın kullanım amacı, internet hızını ne kadar düşürdüğü, hizmet sağlayıcının gizlilik ilkeleri, programın sunduğu güvenlik hizmetinin gücü, güvenilir ve bilinir bir VPN hizmet sağlayıcısı tarafından sunuluyor olması gibi seçenekler çok önemli. Ücretsiz VPN uygulamaları kullanımında akıldan çıkarılmaması gereken bir hususta şu; ücretsiz VPN kullanmak tamamen yasal olsa da, suçun tespit edilmesini zorlaştırdığı için yasa dışı eylemleri kesinlikle yasal hale getirmez!

Daha fazlası için ücretsiz VPN uygulamaları’na benzeyen yazılarımıza göz atabilirsiniz:

Kayhan Aziz

Doğayı, teknolojiyi, kahveyi, okumayı ve yazmayı sever.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu