Girişim Yatırım

Genç Girişimciler için Vergi Muafiyeti

Startup projelerinde genel olarak vergi hususu bilinmez veya göz ardı edilir. Çoğu girişimci, işe başlamadan önce vergilere dair bir bilgi sahibi olmadığı için sonrasında karşısına çıkan vergilerden yakınır. Bu yazıda genç girişimciler için vergi muafiyetini inceleyeceğiz.

Genç Girişimciler için Vergi Muafiyeti
Genç Girişimciler için Vergi Muafiyeti Var Mı?

Türkiye’de bulunan ağır ve karışık vergi yükümlülükleri insanların ticari hayata atılmasının önünde genelde engel olarak duruyor. Ülke çapında işsizlik oranın düşmesi ve genç girişimcilerin ticarete atılması için Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme ile belirli şartlar dahilinde genç girişimciler için vergi muafiyeti kolaylıkları sunuluyor.

Yapılan düzenlemeye göre Kanun maddesi, yirmi dokuz yaşını doldurmamış olan tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başlamalarının ardından üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 75 bin Türk lirasına kadar olan kısmı için belirli şartlarda gelir vergisinden müstesna olduklarını belirtiyor.

Genç Girişimciler için Vergi Muafiyetinden Yararlanmanın Koşulları Nelerdir?

  • Kişinin ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle daha önce gelir vergisi mükellefiyeti olmaması gerekiyor. Yani kişinin kendi adına ilk defa işletme kurmuş olması gerekiyor.
  • Kişinin 10.02.2016 tarihinden sonra ilk defa vergi mükellefiyeti tesis edilmiş olması gerekiyor.
  • Kişinin kaydının tam mükellefiyet olarak yapılması gerekiyor.
  • Kişinin yaş itibariyle 29 yaşını doldurmamış olması gerekiyor.
  • Kişi işe başladığı tarihten itibaren 10 gün içinde bağlı bulunduğu vergi dairesine işi başlama bildiriminde bulunmak zorunda aksi takdirde süreyi geçirenler muafiyetten yararlanamıyor.
  • Kişi işinde ve işin gerektirdiği konularda mesai sarf etmeli ve işi bizzat idare ediyor olması gerekiyor.
  • Başvurunun, adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması durumunda bütün ortakların şartları taşıması gerekiyor.
  • Kişinin bir işletmeyi veya mesleki faaliyeti devralarak muafiyet için başvuru yapması durumunda devralacağı yerin sahibinin eş veya üçüncü dereceye kadar kan veya kayın hısımları olmaması gerekiyor. Bu durumun istisnası olarak devir sebebi ölüm dolayısıyla gerçekleştiyse muafiyetten yararlanılabiliyor.

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu