Yapay Zeka

Güvenlik Önlemlerinde Yapay Zekanın Önemi

İşyerlerinde mobil cihazların yükselişi ve şirketlerin bulut alanlara hızlı geçişi, insanların sanal çalışma alanlarına erişmesi için yol açtı. Ancak işletmelere girişler çoğaldıkça, dijital girişimler için de fırsatlar artıyor. Bundan dolayı dünyada 2020 sonrası güvenlik artık güven inşası veya parolalar gibi geleneksel kimlik doğrulama biçimlerine dayanmayacak şekilde yeniden tasarlanıyor. Böylece güvenlik önlemlerinde yapay zekanın önemi artıyor. Geleneksel kimlik doğrulama yöntemleri yerine, dijital kimlikleri ve davranışları doğrulamak, incelemek için yapay zekaya yönelim gösteriliyor.

Güvenlik Önlemlerinde Yapay Zeka
Güvenlik Önlemlerinde Yapay Zekanın Önemi

Kişilerin kimlik doğrulamasının şifreler ile sağlanması yöntemine uzun zamandır güveniliyor ancak dijital kimliklerin taklit edilmesi oldukça kolaydır. Öte yandan, davranışların taklit edilmesi pek mümkün değildir. Çünkü her şeyin sorgulandığı ve kullanıcı karakterlerinin kolay bir şekilde ayırt edilemediği dünya düzeninde, söylediğiniz kişi olmak yeterli değildir. Aynı zamanda söylediğiniz kişi gibi de davranmanız gerekir.

Güvenlik Önlemlerinde Yapay Zeka Neden Önemlidir?

Güvenlik Önlemlerinde Yapay Zekanın Önemi Nedir?
Güvenlik Önlemlerinde Yapay Zekanın Önemi Nedir?

Güvenlik, kimliklere ve parolalara bırakıldığında, bir çalışan şirketin işbirliği araçlarıyla başka bir departmanın kayıtlarına erişerek yüzlerce insan kaynakları dosyasını veya finansal bilgi dosyasını indirebilir. Sonrasında “çalışan” kişinin, asıl çalışan bir kişinin e-posta ve şifresiyle erişerek kötü niyetli bir kişi olduğu ortaya çıkabilir.

Aynı senaryoda güvenlik modelinde davranış analizi yapan bir yapay zeka olduğunda böyle bir durum yaşandığında sonuç oldukça farklı olacaktır. Çünkü yapay zeka, kimliğine bürünülen çalışanın hareketlerini bildiği için bir anormalliği mutlaka tespit ederek erişimini engelleyecektir. Burada çalışanın klavye vuruşları, eriştiği klasör türleri, tipik çalışma saatleri gibi etkenlerdeki tutarsızlıklar yapay zekanın tespit etmesine yardımcı olur.

Yapay zeka, gerçek zamanlı bir şekilde öğrenir ve aldığı verilere göre sürekli olarak gelişir. Yani statik bir teknoloji değildir. Bundan dolayı da değişime ayak uydurabilir. Güvenilir cihazların ve 14 karakterli şifrelerin yeterli olduğu dönemler artık geçiyor. Dolayısıyla gelişen teknolojiye ayak uydurarak şirketlerin siber suçlar için önlem alması gerekiyor.

Kaynak
The future of security is about AI, not passwords

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu