Teknotomy Dosya

Hard Disk Bozulmalarında Yapılmaması Gereken 8 İşlem

Hard disk bozulmaları ile karşılaşıldığında kullanıcıların hatalı uygulamaları verilerin kalıcı olarak kaybedilmesine neden olur. Bu nedenle uzmanlar, veri kayıplarına eden olan yanlış müdahaleler konusunda kullanıcıları uyarıyor.

Hard disk
Hard Disk

Teknoloji sürekli gelişiyor ve değişiyor. Bunun yanında kullanıcıların teknik bilgilerinin yeterli seviyede olmadığı görülüyor.

Hard Disk Bozulmaları Sırasında Bunları Yapmayın!

1. Diski kullanmaya devam etmek; Kurtarılması istenilen verilerin üzerine yeni verilerin yazılması durumudur. Ayrıca var olan fiziksel bozulmaların artmasına olanak sağlar. Ciddi sorunlara yol açıp verilerin geri kazanılmasını büyük ölçüde düşürür.

2. Disk bölümlerini yeniden oluşturmak; Diskte hasar almış kısımlarınız var ve bunlara yeni bölüm açmak ne kadar doğru? Açılan yeni bölümlerde verilerin üzerine yazılmasına yol açılıyor ve hasarın oranını arttırıp kurtarma sürecini başarısız yapıyor.

3. Veri kurtarma yazılımı çalıştırmak; Diske bişey olduğu zaman herkesin ilk olarak başvurduğu ama aslında çok yanlış bir çözüm olan ücretsiz veri kurtarma yazılımları. Bu tür yazılımlar , fiziksel hasarlı disklerde işe yaramaz. Tam tersi aşınma ve yıpranmalar nedeniyle hasarın miktarını arttırır ve bozar.

4. Disk birleştirmek; Sabit diskte parçalanmış dosyaları bilgisayar üzerinden birleştirmeye çalışırsak eğer disk daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyar. Bunun neticesinde ise çok ısınır.

5. Diski ısıtmak, dondurmak ya da diske darbe uygulamak; Bozulmuş bir diski buzdolabına atmaya kalkışılırsa disk içerisindeki nem oluşumunu etkiler. Isıtma işlemi uygulanırsa manyetik tabakaya ve diske vurulursa da iç mekaniklere zarar verilir.

6. Diski açmak; Sadece uzmanlar tarafından tozsuz ortamda açılması gereken disklerin kullanıcılar tarafından içini açılıp düzeltilmeye çalışılması, bulunulan mekandaki toz parçacıklarının, ısı veya nem değişiminin, plakada oluşabilecek yeni çiziklerin ya da başka faktörlerin kalıcı hasar oluşturmasına sebep oluyor. 

7. Format atmak; Bir hard diskte sorun oluşan cihazlar, otomatik bir mesaj yayınlayarak kullanıcılardan diski formatlamasını isteyebiliyor. Kullanıcıların böyle komutları dinlemesi ve ne olursa olsun gözü kapalı bir şekilde yapması, verileri kurtarma şansını kaybetmesine neden oluyor. 

8. PCB (kart) değişimi veya kart üzerinde müdahale; Aşırı tehlikeli görülen bu değişimin denendiği , orijinal kart üzerindeki Rom-Chip’inin söküldüğü veya lehimlerinin yapıldığı disklerde veri kurtarma şansı oldukça azalır.

Daha fazla bilgilendirici yazıya ulaşmak istiyorsanız Teknotomy Dosya haberlerini takip edebilirsiniz.

Furkan Köprülü

Oyun oynamayı ve teknoloji hakkında bir şeyler öğrenmeyi seven biri.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu