Japonya Havayolları Çöpten Uçak Yakıtı Yapacak
Çöpten uçak yakıtı yapma fikri biraz ilginç gelebilir. Ancak çöpten yakıt elde edilmesi geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Cam, plastik ve kağıt atıkları doğa için oldukça zararlı olduğunu bilmeyen yok. Peki bu atıklarla neler yapılabiliyor?
Atıklardan yakıt yapıma geçmeden önce geri dönüşüm projelerinin bazen hayat kurtarabildiğinin altını çizelim. Nasıl mı? Otellerde kullanılmış sabunların bazılarını kullanılabilecek olanlarını, yetersiz hizmet alan toplumlardaki insanlara gönderiliyor. Yetersiz temiz su ve sabuna ulaşamayan insanlar çok geçmeden hastalığa yakalanarak hayatlarını kaybedebiliyor.
Japonya Havayolları, ülkede bulunan kişilerin evlerinde çıkan atıkların geri dönüştürerek uçaklarda kullanılabılmesi için başlatıkları projeyi açıkladı. Şirket yakın zamanda projenin aktif uygulamaya geçeceğini ifade etti.

Çöpten Uçak Yakıtı Mümkün mü?
Aslında çöpten geri dönüşümü olan ürünler kast ediliyor. Geri dönüştürülebilen bu ürünlerin son zamanlarda önemi git gide artıyor. Bazı ülkeler, geri dönüşüm teknolojisine sahip olmayan başka ülkelerdeki geri dönüm ürünlerini almak için birbirleriyle yarışıyor.

Peki atıklardan yakıt nasıl yapılacak? Uçaklarda ısı dengesini kurmak ve bunu korumak diğer taşıtlara göre daha zor bir hal alıyor. Uçaklarda kullanılan yakıt Jet-A1 isimli özel yakıtlar arasında yer alıyor. Bu kadar özel olmasını içindeki ana madde sağlıyor. Halk arasında gaz yağı olarak bilinen kerosen, uçak yakıtlarındaki ana madde. Kerosen, yüksek irtifada düşen sıcaklıkta yakıtın donmamasını ve sıvı haline kalmasını sağlıyor.
Çöpten uçak yakıtı mümkün mü sorusunun cevabı ise evsel atıklar geri dönüştürüldü zaman biyolojik yakıt çıkıyor ve bu yakıt sayesinde uçak yakıtı elde etmek mümkün olabiliyor. Şirket şimdiden bu proje için 9 milyon dolar harcadığı iddia ediliyor.
Bu tarz ilginç haberler ve daha fazla güncel teknoloji haberini anında öğrenmek istiyorsanız Teknotomy adresini takip etmeyi unutmayın.