Kırık Ekran Onarımında Bir Yenilik
Akıllı telefonları korumak için kullanıcılar kılıf, ekran koruyucu kullanıyor. Ancak yine de yeterli tam bir koruma sağlanamıyor hatta bu durum bazen kullanıcılar için oldukça pahalıya patlayabiliyor. Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KIST)’nde bulunan araştırmacılar, kırık ekran onarımında bir yenilik için çalışma yürütüyor. Böylece bu araştırmanın hayata geçirilmesiyle telefon ekranında bulunan çatlaklar kendi kendini tamir edebilecek.

Kırık Ekran Onarımı Kendi Kendine Nasıl Gerçekleşebilir?
Araştırmacıların yürüttüğü çalışmanın ham maddesi keten bitkisinin tohumundan yapılan keten yağından oluşuyor. Elde edilen yağ bileşeni çatlaklara sızarak kendi kendini onarabiliyor. Bilim insanlarının yürüttüğü bu çalışma hayata geçirildiği zaman ortaya hasarlarını düzeltebilen ekran teknolojisi ortaya çıkıyor.
Ekranın kendi kendini iyileştirme sürecine etki eden keten yağı öncelikle mikrokapsüllerle dolduruluyor. Ardından bu mikrokapsüller silikon bir malzemeyle karıştırılarak kaplama şeklinde kullanılıyor. Malzemenin tasarlanış şekline göre, ekranda herhangi bir çatlak oluşması sonucunda mikrokapsüllerde de bir çatlak oluşuyor. Oluşan çatlağın ardından depolanan yağ ortaya çıkıyor ve havayla temas ederek sert bir hale geliyor. Böylece ekranda oluşan çatlak giderilmiş oluyor.

Bu araştırmayı, ekran çatlaklarını tamiri konusuyla ilgili yapılan çalışmalardan ayıran kısım oda sıcaklığında ve dış basınca ihtiyaç duymadan ekranı onarmasından kaynaklanıyor. Yapılan araştırmaya göre kullanılan malzeme morötesi ışın altında ideal koşullarda bulunurken esnek bir halde kalıyor. Yaklaşık 20 dakika da ise çatlakların yüzde 91’inin yerini alabiliyor.
Araştırmacıların ortaya koymak istediği kırık ekran onarımı teknolojisinin laboratuvardan çıkıp, ekranlarda konulması için kat edilecek birçok yol olmasına rağmen elde edilen veriler oldukça ümit verici duruyor.