Güncel

Neuralink İnsan Üzerinde Deneylere Bu Sene Başlayabilir

Yaptıklarıyla adından sıkça bahsettiren Elon Musk ve birkaç nörolog implant edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016’da bir nöroteknoloji şirketi olan Neuralink’i kurdu. Uzaydan yer altına kadar farklı alanlarda teknolojik çığırlar açan Elon Musk, bu nöroteknoloji şirketini tanıtırken üzerinde çalıştıkları beyin implantının; hafıza kaybına, depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmaları gibi durumları çözebilmeyi hedeflediklerini belirtmişti.

Elon Musk, Neuralink çipi ile nörolojik hastalıkları büyük ölçüde iyileştirmek ve cihazları sadece zihin kontrolüyle kullanabilmeyi sağlamak için insan beyni ile bilgisayar arasında köprü kurma amacını taşıyan bu proje için FDA ile görüşmelere başladığını söyledi. Twitter adlı sosyal medya platformunda bir takipçisinin sorusunu yanıtlayan Elon Musk, ayrıca işler iyi giderse bu yılın sonlarında ilk insan deneylerine başlayabileceklerini de belirtti.

neuralinkçipi
Neuralink Çipi, Nörolojik Hastalıkları İyileştirmeyi Ve Cihazları Zihin Kontrolüyle Kullanabilmeyi Amaçlıyor.

Elon Musk, Neuralink’e Dair Beklentileri Yükseltti

Madeni para büyüklüğündeki Neuralink çipi, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’dan “çığır açan cihaz” unvanını almış olsa da bugüne dek insan üzerinde denenmedi. Çipin, daha önce primatlar ve domuzlar üzerinde gerçekleşen deneyleri başarıyla sonuçlanmıştı. Takipçisinin felç olduğu için beyin implantı deneylerine katılmak istemesinin üzerine müjdeyi veren Elon Musk, Clubhouse’da katıldığı bir Talk Show’da da “Kafatasında kablosuz implant olan ve zihnini kullanarak video oyunları oynayabilen bir maymunumuz var.” diyerek beklentileri de oldukça yükseltti.

Eski çalışanların projenin kaotik bir ortama sürüklendiğini iddia etmesine rağmen Neuralink projesi tüm dünyada heyecan ve merak uyandırıyor. Bu büyük projenin ne zaman gerçekleşeceği belli olmasa bile küçük çaptaki bu başarılar geleceğe umut olmaya devam ediyor.

Semanur Karaca

Bilim ve sanata büyük ilgi duyuyor. Sanat, sağlık, bilim ve teknoloji okumaları yapmaktan hoşlanıyor ve öğrendiklerini paylaşmak için Teknotomy'de yazıyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu