Teknotomy Dosya

Çok Konuşulan NFT Nedir?

İnternette surf yaparken son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan NFT’ler sonrası kafanızda “NFT nedir?” şeklinde bir soru oluşmuş olabilir. Non-Fungible Token şeklinde açılıma sahip olan NFT, dijital dünyadaki bir varlığın eşsiz olduğunu ve herhangi bir şeyle değiştirilemeyeceğini onaylar. Kafanızda netleşmesi açısından daha somut bir şekilde örneklendirmek gerekirse; elinizde bulunan 100 TL’yi herhangi bir yerde iki 50’lik haline getirebilirsiniz. Elinizde bulunan NFT’lerle ise herhangi bir takas veya değişim yapamazsınız.

NFT Nedir?
NFT Nedir?

Dönüştürülemez bir para birimi olan NFT’ler birçok kripto para birimi gibi Blockchain üzerinde yer alır. Ancak tamamen bir para birimi olarak nitelendirmek doğru değildir. Çünkü Bitcoin ve benzeri olan kripto paraların maddi olarak bir karşılığı vardır. NFT’de ise durum biraz farklıdır. NFT’ler de daha çok bir fikri mülkiyet söz konusudur. Yani bir NFT satın aldığınız zaman sizin haricinizde başka kimsede olmayan bir sanat formu elde edersiniz.

NFT Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Bir küme verisinin eşsizliğini doğrulayan kriptografik hash’in alakalı olduğu blockchain’in önceki kayıtlarına uygun bir şekilde NFT’ler oluşturulabilir. Söz konusu bu süreç, NFT sahipliğini takip etmek için benzersiz bir dijital imza oluşmasını sağlar. Ayrıca dijital dosyaların kimlik doğrulamasına da yardımcı olur. Ancak NFT ile sahip olduğunuz dijital bir eserin saklandığı yere ait olan veri bağlantıları zamanla kaybolabilir.

NFT Nedir?
NFT Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Buna ek olarak, bir NFT sahibi olmanız o dijital varlığın her türlü telif hakkına sahip olmanızı sağlamaz. Herhangi bir kişi çalışmalarını NFT olarak satabilir. Söz konusu NFT’nin sahibi değiştiğinde alıcı telif hakkı ayrıcalıklarının hepsini elde edemez. Bu sebepten NFT eserinin sahibi, aynı eserle birden fazla NFT oluşturabilir. Dolayısıyla NFT ile telif hakkından farklı olarak sahiplik kanıtı elde edilir.

NFT Kullanılan Eserler ve Mecraları Nelerdir?

İmzalı eserler, sanat eserlerinin NFT’li halleri gibi düşünülebilir. NFT’lerin sahip olduğu benzersiz kimlikleri ve mülkiyetleri blok zinciri defterleriyle doğrulanabilir. Bu yüzden de birçok farklı çeşitte dijital eser için giderek artan bir hızda kullanılmaya başlanmıştır. NFT’nin kullanım alanlarının çeşitleri şu şekilde sayılabilir:

  • Dijital sanat
  • Koleksiyon Serileri
  • Oyunlar
  • Müzik
  • Sinema
  • Spor Dalları

NFT’nin Gerçek Hayatta Örnekleri Nelerdir?

Kripto varlıklar konusunda uzman olan Dona Redel, NFT’leri sanat formu olan orijinal bir kod şeklinde tanımlar. Dolayısıyla NFT’lere özetle kişiye özel dijital sanat denilebilir. Aynı zamanda NFT’lerin gerçek hayattaki örnekleri de oldukça fazladır.

Meşhur örneklerden birisi NBA Top Spot’tır. NBA Top Shot, ligde yer alan ünlü oyuncuların maçlardaki efsanevi anlarının ve maçların NFT olarak satışa sunulduğu bir sistemdir. LeBron James’in bir smaç görüntüsü 208 bin ABD dolarına NFT olarak satıldı. Söz konusu olan görüntüyü YouTube üzerinden de izlemek mümkündür. Ancak NFT olarak satın aldığınızda bu görüntüye size özel eşsiz bir kodla sahip olursunuz.

NFT Değeri Yüksek Olan Örnekler

  • Günlük hayatta artık sıkça karşılaşılan NFT’lerin örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey’in ilk tweet’i
  • Kings Of Leon grubunun yeni albümü
  • Grimes’ın yüzlerce sanat çalışması
  • CryptoPunk oyununda yer alan bir karakter olan Alien2089
  • CryptoKitty isimli oyunda bulunan Dragon karakteri
  • F1 Delta Time oyunundaki 1-1-1- yarış arabası

NFT Nasıl Satın Alınır ve Yatırım Değeri Var Mıdır?

NFT alım satımları kripto para birimleriyle gerçekleştirilir. Dolayısıyla NFT satın almak istiyorsanız belli bir miktarda kripto paraya sahip olmanız gerekir. Daha sonrasında Rarible, Open Sea, Known Orifin gibi NFT pazarlarından alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Nft Nedir?
Nft Nedir ve Nasıl Satın Alınır?

NFT’nin kripto paralardan ayrılan özelliğinin takası olmaması olduğunu ve aynısından bir daha üretilmemesi olduğunu daha önce söylemiştik. Bu özelliklere ek olarak ürünün değeri üreten kişi tarafından belirlenir. Ayrıca NFT satın alırken ödenen ücretlerin dudak uçuklatması ve teknolojinin gelişmesiyle yakaladığı ivme düşünüldüğü zaman uzun bir süre daha hayatlarımızda yer alacağı söylenebilir.

Kaynak
NFT nedir, ne işe yarar? İşte bilmeniz gereken her şey

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu