Ay’da İlk 4G Ağı Kuruluyor
Finlandiya Yayın Kurumu (YLE), NASA’nın Finlandiya’da bulunan NokiaBuild ile iş birliği yapacağını 19 Ekim 2020 tarihinde bildirdi. Bu iş birliği ile aydaki ilk 4G iletişim ağı geliştirilecek. Sözleşmeye göre NASA proje için 14,1 milyon $ tahsis edecek ve Nokia ilgili ekipmanı sağlayacak. Nokia, iletişimin NASA’nın Artemis programı için önemli bir parça olduğunu belirtti. Bu yüzyılın sonunda ay için kalıcı ilk 4G ağı koşullarının yaratılması hedefleniyor.

Artemis, Yunan mitolojisinde ay tanrıçası anlamına geliyor. NASA’nın Artemis programı da Amerika Birleşik Devletleri’nin aya geri dönme planı olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle ilk kadın astronot ile bir erkek astronotu 2024 yılında aya göndermeyi hedefliyor. Ayrıca 2028 yılında Ay’da sürdürülebilir bir dayanak noktası oluşturarak insanlığın Mars’a geçmesi için Ay’ı bir geçiş istasyonu haline getirmeyi hedefliyor.
Nokia’ya göre ağ, astronotların bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu sayede astronotlar ses ve video iletebiliyor, uzaktan algılama ve biyometrik veriler sağlayabiliyor ve robotları kontrol edebiliyor. Nokia’nın hazırlayacağı bu ağ, 2020 yılının sonunda hazır olacak.
İlk 4G Ağı Nasıl Olacak?
ABD Uzay Ajansı tarafından yayınlanan bir duyuruya göre mevcut 4G standardıyla, Nokia’nın geliştireceği Ay için ilk 4G ağı iletişim sistemi daha yüksek güvenilirlikle daha uzun mesafeli ve daha hızlı iletişimi sağlamış olacak. Bu sistem, ay uzay aracı, ay gezgini, habitat ve astronotlar arasındaki iletişimi destekleyecek. Ayrıca astronotların verileri iletmesini, ay gezicisi robotları uzaktan kontrol etmeyi, anlık navigasyonu, sesli veya görüntülü aramaları kolaylaştıracak.

Nokia Bell Labs, sosyal medya üzerinden geliştirmekte oldukları 4G ağının özel bir tasarımın ardından uzaydaki aşırı sıcaklık, radyasyon ve vakum koşullarına ve ay yüzeyine fırlatma ve iniş sırasında oluşan büyük şoklara dayanabileceğini belirtti. Ayrıca Nokia CTO’su Marcus Weldon, 4G ağlarının insanlığın ay yüzeyinde uzun vadeli varlığı için gerekli olduğunu belirtti.