Yapay Zeka

Proteinlerin 3D Yapay Zeka Modellemesi

Yeryüzünde yaşam açısından hayati önem taşıyan ve her hücrenin yapısında bulunan proteinlerin 3D yapay zeka modellemesinin yapılması için yıllarca laboratuvar tabanlı deneyler gerekebiliyor. Bilim insanları, titiz laboratuvar çalışmalarıyla yaklaşık 170 bin proteinin 3 boyutlu şekillerini kesin olarak çözdüler. Ancak Science dergisine göre şekillerinin çözülmesi gereken en az 200 milyon daha protein var.

Proteinlerin 3D Yapay Zeka Güncellemesi
Proteinlerin Modellenmesi

Proteinlerin 3D Yapay Zeka Modellemesi Ne İşe Yaracayacak?

Araştırmacılar 1970’lerden beri proteinlerin şekillerini çözmenin etkili yollarını bulmaya çalışıyordu. Şimdi ise yapay zekâ şirketi DeepMind, laboratuvarda yaptığı deneyler ile proteinlerin 3 boyutlu şekillerini tahmin edebilecek bir araç geliştirdi. Nature’dan Ewen Callaway’e göre laboratuvar deneylerinin bir protein yapısın ortaya çıkarması yıllar sürebilirken DeepMind’ın AlphaFold isimli aracı sadece birkaç gün içinde bir yapı oluşturabilir. Geliştirilen araç, tıp geliştirme ve biyomühendislik alanındaki çalışmaların hızlanmasına yardımcı olabilir.

Moleküler biyologlar için proteinlerin yapılarını bilmek oldukça önemlidir. Çünkü bir molekülün şekli ne yapabileceğini belirler. Örneğin, bir protein vücutta hasara sebep oluyorsa bilim insanları o proteinin yapısını inceleyerek onu etkisiz hale getirmek için ona uyan başka bir protein bulabilir. AlphaFold da proteinlerin 3D yapay zeka modellemesi işlemi ile bu süreci hızlandırabilir. Max Planck Enstitüsü evrimsel biyoloğu Andrei Lupas, Nature’da AlphaFold’un yeni nesil biyologları daha ileri düzey sormaları için güçlendirecek bir araç olduğunu ifade etti.

AlphaFold mükemmel bir durumda değil ve tahminlerinin çoğalması için hala yapılması gereken işler var. Örneğin, tekrar eden diziler programın dışına çıktı ve protein kompleksleri ismi verilen gruplar içerisinde çalışmaya başlamasını yapay zekâ henüz çözümleyemedi.

Kaynak
Breakthrough A.I. Makes Huge Leap Toward Solving 50-Year-Old Problem in Biology

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu