Rekabet Kurumu WhatsApp İle İlgili Kararını Verdi
WhatsApp 2021 yılının ilk günlerinde çok büyük bir hata yaptı ve gizlilik politikasını değiştirdi. Bunun sonucunda kullanıcılar alternatif uygulamalara yöneldi. Uzmanlar bu yaşanan olaylara WhatsApp göçü ismini verdi. WhatsApp göçünden en çok Telegram ve Signal faydalandı.

Bu olaylar yaşanırken hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hem de Rekabet Kurumu WhatsApp’ın aldığı kararı incelemeye başladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi henüz bir adım atmasa da Rekabet Kurumu WhatsApp‘a soruşturma açtı.
Rekabet Kurumu WhatsApp Hakkında Ne Karar Verdi?
Türkiye’deki kullanıcılar WhatsApp’ın kararından dolayı uygulamayı silmiş ve yerli uygulamalara yönelmişti. Türkiye’de hizmet veren operatörler de yerli uygulamanın daha fazla kullanıcı kazansın diye anlaşma yapmıştı, Bip ve Yaay’da yaptığınız işlemler internet paketinizden götürmüyordu. Bu anlaşmadan sonra Bip kullanıcı sayısını artırmaya devam etti.
Alternatif uygulamaların kullanıcı sayısını artırdığı gören WhatsApp, kararını değiştirmedi fakat verdiği süreyi uzattı. Daha sonra kullanıcılarına kararını daha detaylı açıklamak için videolar gönderdi. Bu videolarda insanların olayı yanlış anladığını anlatmaya çalıştı.
Rekabet Kurumu WhatsApp‘ın yeni stratejisinden sonra soruşturmayı durdurdu ve yaşanan olayların sonucuna göre soruşturmaya devam etme kararı aldı. WhatsApp gizlilik politikasında ısrar etmesinden sonra Rekabet Kurumu soruşturmaya devam etti ve 15 Şubat tarihinde kararını açıkladı.

WhatsApp‘ın insanların kişisel bilgilerini toplanmasına izin verilmedi. Rekabet Kurumu bu şekilde karar almasından sonra gözler Facebook’a çevrildi. Facebook henüz açıklama yapmadı. 60 gün içerisinde Ankara İdari Mahkemesi’ne itiraz etme hakkı bulunuyor.
Eğer Facebook karara uymaz ise Türkiye’de erişim yasağı engeli verileceği iddia ediliyor. Bu cezanın henüz ne kadar doğru olduğu bilinmese de uzmanlar Rekabet Kurumu’nun böyle bir ceza verebileceğini düşünüyor.