Teknotomy Dosya

Signal Uygulaması Hakkında Tüm Merak Edilenler

WhatsApp gizlilik politikasını yeniledi. Kullanıcı verilerinin Facebook‘la paylaşılacağını açıkladı. Güncellenen sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılar, 8 Şubat’tan sonra WhatsApp’ı kalıcı olarak kullanamayacak. Peki, Signal nedir? Signal güvenilir midir? Signal nasıl kullanılır? Nereden indirilir? WhatsApp alternatifi olan Signal’in özellikleri nelerdir? gibi sorular ve çok daha fazlasına yazımızı okuyarak yanıt bulabileceksiniz.

Signal Uygulaması
Signal Uygulaması

Signal Nedir? Signal Güvenli mi?

Mesajlaşma uygulamaları arasında Signal uygulaması, en şeffaf olanı denilebilir. Çünkü tamamen açık kaynak kodlu olması güvenilir olmasını sağlamaktadır. Bu sayede güvenlik ve gizlilik açıklıkları tüm uzmanlar tarafından sürekli iyileştirilmektedir. Üstelik WhatsApp, uygulamasına eklediği şifreleme özelliği için Signal protokolünü kullanmaktadır. Open Whisper Systems aracılığıyla, tümüyle kar amacı gütmeden geliştirilen Signal, bütün mesajları baştan uca şifrelenmekte ve bu, uygulamada varsayılan özellik olarak sunulmaktadır. Sunucularından üst veri kaydı tutmayan Signal’ın, en fazla, kullanıcıların sunucusuna en son ne zaman bağlandığı bilgisini kaydettiği belirtilmektedir. Bu da saat/dakika/saniye formatında olmayıp, sadece gün bilgisi olarak girilmektedir.

Signal uygulamasıyla rehber bilgilerinizi paylaşmanız opsiyonel. Fakat bağlantılarınızı bulmanız için gerekli denilebilir. Buna karşın uygulama, tüm kontaklarınızın telefon numaralarını sunucularında saklamamaktadır. Sunuculara telefon numaralarını gizleyerek(şifreleyerek) gönderen Signal, hâlihazırda sistemindeki kayıtlı kullanıcıları tespit ettiğinde size iletmektedir. Signal mesaj içeriklerini yedeklemenize de izin vermemekte bunun yerine Android cihazlarınız arasında mesaj geçmişlerinizi taşıyabilmektesiniz. iOS için bu özellik bulunmamaktadır. Signal, Snowden’in favori mesajlaşma uygulaması olarak tanınmaktadır.

Signal Uygulaması
Signal Uygulaması Güvenli Midir?

Signal uygulaması, alışılmış mesajlaşma haricinde, diğer uygulamalarda da bulunan sesli ve görüntülü arama özelliklerine sahiptir. Kullanıcının gönderdiği fotoğraflar üzerinde kırpma, çizme ve döndürme dahil olmak üzere çeşitli düzenlemeler yapabileceğiniz düzenleme özelliği bile mevcuttur. Fotoğraflar için ayrıca yazı yazma aracı da bulunmaktadır.

Signal uygulaması tarafından sunulan özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Mesajlaşma,
  • Görüntülü ve sesli arama,
  • Grup sohbetleri,
  • Fotoğraf, video, ses gibi medyaları gönderme,
  • Belirli bir süre sonra kaybolan mesajlar,

Üstelik uygulama üzerinden ücretsiz SMS gönderme imkanı da sağlamaktadır.

Signal Nereden İndirilir?

Signal uygulamasının Android ve iOS sürümleri mevcut. Google Play Store veya App Store’dan ücretsiz bir şekilde indirilebilirsiniz.

Signal Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?

Signal uygulaması, kullanıcıların iOS ve Android’de diğer Signal kullanıcılarına sesli ve görüntülü arama yapmalarına imkan sağlar. Bütün aramalar bir Wi-Fi ya da veri bağlantısı aracılığıyla yapılır ve (veri ücretleri hariç) şehirlerarası ve uluslararası dahil para vermenize gerek yoktur. Signal ayrıca kullanıcıların bir Wi-Fi veya iOS, Android ve bir masaüstü uygulamasındaki diğer Signal kullanıcılarına veri bağlantısı üzerinden dosya, sesli not, resim, metin mesajları, video mesajları ve GIF göndermelerine olanak sağlamaktadır. Bu uygulama aynı zamanda grup mesajlaşmasını da desteklemektedir.

Signal kullanıcılarıyla yapılan tüm iletişim otomatik olarak uçtan uca şifrelenmektedir.

Signal Uygulaması
Signal Uygulaması Özellikleri

Signal Nasıl Çalışır?

Kullanıcılar, WhatsApp’ın sunduğu pek çok özelliğe Signal uygulamasında da ulaşabilmektedir. Anlık mesajlaşma, video ya da fotoğraf gönderme, görüntülü arama ve grup sohbetleri gibi özellikler Signal uygulamasında bulunur. Signal’ın diğer uygulamalara göre avantajı ise WhatsApp’ın artık kullanıcılarına sunamadığı gizlilik. Uygulamada mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvence altında tutulur. Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmayacaktır.

Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey ve Edward Snowden gibi isimlerin de Signal uygulamasını kullandığı bilinmektedir. Hatta yakın tarihte ünlü zengin iş adamı Elon Musk’da twitter paylaşımında “Signal kullanın” tavsiyesinde bulunmaktadır.

Whatsapp ve Signal Arasındaki Fark Nedir?

Signal’de tüm sesli ve görüntülü aramalar, dosya paylaşımları, yani uygulama içinde gerçekleşen her şey üst düzey güvenlik protokolleriyle uçtan uca şifrelenmektedir. Yani, biri sizin elinizden zorla telefonunuzu almadığı sürece, hiç kimse araya girip konuşmalarınızı ele geçiremez diyebiliriz. Ses aramasındaki ağır şifrelemeden dolayı arama birkaç saniye geç başlasa da ses kalitesi çok yüksek ve Whatsapp’taki kesilmeler yaşanmamaktadır.

Signal Uygulaması
Signal Uygulaması WhatsApp Uygulaması Arasındaki Fark

Whatsapp kişi listenizi şifrelememektedir. Bu yüzden listeniz ve kimlerle hangi saatte görüştüğünüzün kayıtları, sunucularına kaydedilmekte. Signal’de ise her şey şifrelenir!

Whatsapp’ta mesajlarınız telefonunuzda durduğu sürece şifreli korunur. Fakat herkesin zorunlu olarak tüm konuşma geçmişinin yedeğini (back-up) alması gerekmektedir. Bu yedeklemeler ne yazık ki şifrelenmiyor ve bir şekilde bulut hesabınıza erişenlere karşı, sizi savunmasız bırakmaktadır. Facebook’un bu verileri okuyarak şirketlere sattığı da söylentiler arasındadır.

Signal’de ise kullanılan telefonun bile yedeğini alsanız, hiç bir şekilde konuşmalarınız buna girmemektedir. Kurumsal kullanıcıların güvenlik protokolleri açısında da bu son derece önemli bir özellik denilebilir.

Furkan Köprülü

Oyun oynamayı ve teknoloji hakkında bir şeyler öğrenmeyi seven biri.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu