Sosyal Medya Ağları 2020’de Nerede Duruyor?
Günümüzde sosyal medyanın genel etkisine bakarsak, yaşamın tüm yönlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini görebiliriz. Bugün yaklaşık 4 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve bu sayı şu anda küresel nüfusun neredeyse %60’ını temsil ediyor. Aslında bu sayı tek başına düşünüldüğünde şaşırtıcı değil. Ancak önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artması ve bunun sonucunda sosyal medya ağlarının daha da genişlemesi bekleniyor.
Sosyal medya ağlarının başarılarına bakmak için her sosyal ağının sahip olduğu aylık aktif kullanıcılarına göz atmak gerekiyor. Gelin şimdi her platformun bireysel performansını inceleyelim.
Facebook sosyal medya platformları arasında büyük bir mücadele veriyor. Platform yanlış bilgilerin yayılmasından dolayı saldırı altında ve platformu reklamlarını yayınladıkları için boykot eden şirketler listesi her geçen gün artıyor.

Facebook aldığı bütün eleştirilere rağmen hisse senedi fiyatı neredeyse 3 milyar. Ayrıca MAU markasına yakın olan en büyük kullanıcı grubu sayesinde yeni zirvelere ulaşmaya devam ediyor. Bu başarıyı tek başına herhangi bir şirket elde edemedi.
Snapchat
Snapchat, 2017’deki ilk halka arzlarından bu yana sahada inişli çıkışlı bir zaman geçirdi. Instagram’ın Instagram Hikayelerini tanıtması Snapchat yatırımcılarını endişelendirdi. Snapchat’in hisse senedi fiyatları 2018 yılında 4 dolardı. Son zamanlardaysa 20 dolara kadar yükseldi. Snapchat’in kara nasıl geçeceği hala merak konusu.
YouTube

YouTube, 2019 yılında 15,1 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Bu miktar 2017 yılındaki gelirin neredeyse iki katını oluşturuyor. Sosyal medya ağlarından biri olan YouTube artık oldukça popüler ve kullanım açısından geleneksel televizyonu ve diğer akış platformlarını kolayca geride bırakıyor. Şirket ayrıca abonelik hizmetleri de sunuyor. Bu durum da geleceğinin parlak olduğu anlamına geliyor.

Instagram, 2012’de 1 milyar dolara satın aldığından beri Facebook’un başarısında önemli bir rol oynadı. Sosyal medya platformları arasında önemli bir yere sahip olan Instagram, popülaritesi kullanıcılarına sunduğu hikayeler ve markaların influencerlara verdiği reklamlar ile koruyor.

Twitter, 2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla 1,2 ve 1,5 milyar dolarlık net gelir elde etti. Sosyal medya ağları arasındaki bu platformun en iyi yanı, yanlış bilgilerle mücadele yollarını bildikleri için bu tartışmanın bir parçası olmamalarıdır. CEO Jack Dorsey, Twitter’ı kelimelerin önemli olduğu en güvenilir platform haline getirme konusunda harika bir iş çıkardı.
TikTok
İçerisinde bulunduğumuz 2020 yılında TikTok her manşetten faydalandı. Bu nedenle oldukça popüler. Bu popülerliği TikTok’un Amerika Birleşik Devletleri kaynaklı Microsoft, Twitter veya Oracle gibi önde gelen teknoloji firmaları tarafından da satın alınacağı haberlerini güçlendiriyor.