Güncel

Telegram Yakındaki Kişiler Özelliği Tehlikeli Midir?

Telegram yakındaki kişiler özelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Telegram, insanlar arasında küresel iletişimi kolaylaştıran en güvenli ve özel uygulamalardan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca uygulamanın popüler ‘Yakındaki Kişiler’ özelliği, kullanıcıları, arkadaşları yakınlarda bir yerde olduğunda uyarılmalarına yardımcı olduğu için birçok kullanıcı tarafından da kullanılıyor.

Bu özellik sadece arkadaşlar için olmamakla birlikte kullanıcılar bu özellik sayesinde kendilerine yakın olan kişilerin ekran resimlerini ve isimlerini görebiliyor. Üstelik kullanıcılar, mesafeler hakkındaki bilgilerle kullanıcıların ne kadar uzakta olduklarını veya ne kadar yakın olduklarını da öğrenebiliyor.

Telegram Yakındaki Kişiler Özelliğinin Dezavantajları Nelerdir?

İdeal olarak, bu özellik kullanıcıların yakındaki arkadaşlarını veya benzer fikirlere sahip grupları bulmasına ve onlarla sohbet etmesine olanak tanıyor. İnsanlar Yakındaki Kişiler özelliğini, arkadaşlarının onları bulmasına izin vermek için etkinleştirebilirken, bu özelliğin aynı zamanda arkadaşları olmayan kişilere de konumlarını göstereceğinin farkında olmayabiliyor.

Telegram Yakındaki Kişiler Özelliği
Telegram Yakındaki Kişiler Özelliği

Yakın tarihli bir rapor, bu özelliğin, nirengi yöntemiyle tam konumları izlenebilen insanlar için büyük bir gizlilik tehdidi olabileceğini öne sürüyor. Bir dolandırıcı veya suçlunun bir kullanıcıyı hedef aldığını düşünün. Telegram yakındaki kişiler özelliği, onlara o kullanıcının ne kadar uzaklıkta oldukları hakkında bilgi veriyor. Daha sonra, suçlu veya dolandırıcı kurbanın olası konumunun üç koordinatını farklı yöntemler aracılığıyla elde edebilir.

Ardından, suçlu olan kişi bu üç koordinatı birleştirerek ve daire çizebileceği bir konum alabilir. Her dairenin yarıçapı, daha önce not ettikleri mesafelerden biriyle eşleşerek, üç dairenin kesişimi, o kullanıcının tam yerini bulmasını sağlayacaktır. Bu durum ciddi bir gizlilik riskidir. Son derece güvenli olduğunu iddia eden bir uygulamada, bu durum büyük bir eksikliktir.

Ancak burada hatırlatılması gereken bir şey vardır. Bu da kullanıcıların bu özelliği etkinleştirmeyi veya devre dışı bırakmayı kendilerinin seçebilmesidir. Birçok kişi, özelliği etkinleştirmeleri durumunda muhtemel konumlarının bir dereceye kadar izlenebileceğinin farkındadır. Yani Telegram, bunun kullanıcıların bilinçli tercihi olduğunu rahatlıkla söyleyebilir. Ancak Telegram Yakındaki Kişiler özelliğini, kullanıcıların etkinleştirmeyi seçmeleri durumunda sahip olabileceği ciddi sonuçları muhtemelen anlamayan kullanıcılar için onu daha şeffaf hale getirmelidir. WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi yayınlayarak kullanıcılarını bilgilerini paylaşmaya teşvik etmesinin ardından Telegram uygulamasının popülaritesi oldukça arttı. WhatsApp sözleşmesi ile ilgili detaylar için tıklayınız.

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu