Yapay Zeka

Twitter’da Yanlış Bilgiyi Ayırt Eden Yapay Zeka

Shefiield Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, sosyal medya da hangi kullanıcıların dezenformasyonu yaydığını tespit eden bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Özellikle Twitter’da yanlış bilginin çok yayılması dikkat çekti. Araştırma ekibi, güvenilmez kaynaklardan içerik paylaşan Twitter kullanıcılarının çoğunlukla siyaset veya din hakkında tweet attığını tespit etti.

Twitter'da Yanlış Bilgi
Twitter’da Yanlış Bilgi

Araştırmanın ortak yazarı Doğal Dil İşleme alanında öğretim görevlisi olan Dr. Nikos Aletras, kaba dil kullanımı ile güvenilmez içeriklerin yayılması arasındaki korelasyonun yüksek çevrimiçi siyasi düşmanlığa atfedilebileceğini bulduklarını söyledi.

Twitter’da Yanlış Bilgi Paylaşanlar Nasıl Tespit Ediliyor?

Araştırma ekibi 6 bin 200 Twitter kullanıcısının 1 milyondan fazla tweetini analiz ederek elde ettiği bulguları paylaştı. Araştırma için ekip ilk olarak tweetleri dört kategoride sınıflandırarak işe başladı. Hiciv, propaganda, aldatmaca ve tıklama tuzağı şeklinde ayrılan kategorilerin her biri için en son atılan 3 bin 200 tweet incelendi.

Ardından, BBC ve Reuters gibi 251 güvenilir kaynak ve Infowars ve Disclose.tv gibi güvenilmez kaynaklardan oluşan bir liste oluşturmak için aldatıcı amaçlardan çok komik olan The Onion gibi hiciv sitelerini kaldırdı. Daha sonra, yaklaşık 6.200 Twitter kullanıcısını iki ayrı gruba ayırdı: güvenilmez kaynakları en az üç kez paylaşanlar ve yalnızca güvenilir sitelerden hikayeleri yeniden paylaşanlar.

Twitter'da Yanlış Bilgi Yayan Kullanıcılar Tespit Edildi
Twitter’da Yanlış Bilgi Yayan Kullanıcılar Tespit Edildi

Araştırmacılar son olaraksa bir kullanıcının dezenformasyonu yayıp yaymayacağını tahmin etmek için bir dizi model eğitmek için tweet’lerdeki dil bilgisini kullandı. Ayrıca ekip, iki grup arasındaki dil kullanımındaki farklılıkları tespit etmek için dilsel özellik analizi yaptı.

Güvenilir olmayan kaynakları paylaşan kullanıcıların “liberal”, “hükümet” ve “medya” gibi kelimeleri kullanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve genellikle Orta Doğu’daki İslam veya siyasete atıfta bulunduklarını tespit edildi. Buna karşılık, güvenilir kaynakları paylaşan kullanıcıların sosyal etkileşimleri ve duyguları hakkında sık sık tweet atan ve sıklıkla “ruh hali”, “istiyorum” ve “doğum günü” gibi kelimeler kullanan kullanıcılar olduğu görüldü.

Kaynak
AI ‘pre-cog’ predicts which Twitter users will spread disinformation

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu