Ülkeler Arası Yapay Zeka Yarışı
Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Information Technology and Innovation Foundation, ülkeler arası yapay zeka yarışının ne durumda olduğunu gösteren bir rapor sundu. Yapay zekânın (AI) geliştirilmesine ve kullanılmasına öncülük eden ülkeler, teknolojinin geleceğini şekillendirecek ve ekonomik rekabet güçlerini önemli ölçüde artıracak. Bu sebepten ötürü 30’dan fazla ülke ulusal yapay zeka stratejileri oluşturdu.

Rapor, ABD, Çin ve Avrupa Birliği’nin yapay zeka alanında belli ölçütler üzerinden puanlanmasından oluşuyor. Ülkeler arası süregelen yapay zeka yarışında Amerika Birleşik Devletleri yapay zekanın ilk lideri oldu ve bu başarısını devam ettiriyor. Ancak Çin, ABD’nin liderliğine meydan okuyor. 2019 yılında ABD dört kategoride liderken Çin iki kategoride liderdi. Toplam 100 puan üzerinden 44,2 puanla Amerika Birleşik Devletleri, 33,3 puanla Çin ve 23,5 puanla Avrupa Birliği yer aldı.
Yapay Zeka Yarışında ABD Liderliği Koruyor
Yeni sunulan rapor, 16 metrik kullanarak her bölgenin yapay zekada kaydettiği ilerlemeyi ölçüyor. ABD 44,6 puanla liderliğini sürdürüyor. Onu, 32,0 puanla Çin ve 23,3 puanla Avrupa Birliği izliyor. Çin, güncellenen metriklerin yarısından fazlasında ABD ile arasındaki uçurumu azaltıyor. Çin’in bu kademeli olarak iyileşme durumuna rağmen Amerika Birleşik Devletleri, risk sermayesi ve özel sermaye finansmanı gibi ağırlıklı göstergelerde son derece iyi performans gösterdiği için puanlama sisteminde liderlik puanını artırdı.

Çin, yapay zeka yayınlarında dünya lideri olarak AB’yi geçti. Ayrıca ülkedeki yapay zeka artışmalarının kalitesi genel olarak artış gösteriyor. Yazılım ve bilgisayar hizmetleri firmalarına Ar-Ge harcamalarını artıran Çin, şu anda performans açısından ilk 500’de ABD’nin neredeyse iki katı kadar süper bilgisayara sahip bulunuyor.
Avrupa Birliği’nin ise ABD karşısındaki ilerlemesi biraz daha karışık bir durumdadır. Örneğin ABD merkezli yapay zeka firmaları, Avrupa merkezli firmalardan önemli ölçüde yatırım alıyor. Ancak Avrupa Birliği, sunulan son rapordan bu yana en az 1 milyon dolarlık finansman anlaşmaları ve yapay zeka şirketlerinin satın alınmasıyla, yapay zeka şirketleri sayısı açısından ABD’nin gerisinde kaldı. Ayrıca AB yazılım ve bilgisayar hizmetleri firmalarına yönelik Ar-Ge harcamalarında da ABD firmaları ile aralarındaki boşluğu kapatamadı.