Teknotomy DosyaGüncel
Popüler

USB Bellekten Windows 10 Yükleme

USB Windows 10 İndirme

Windows 10 yükleme hemen hemen her bilgisayarda yapılması gereken bir işlemdir. Gerek kullanım kolaylığı gerek kullanışlılığı gerekse de Windows 10’a bir rakibin bulunmaması, günümüzde Windows 10’u kullanmak için sayabileceğiniz sebepler arasındadır. Windows 10 kurmak ise oldukça basit bir işlemdir. Bu iş için Windows 10 format USB bellek kullanmaya ihtiyacınız vardır. Böylece kolaylıkla USB’den format atabiliriz. Gelin Windows 10 nasıl kurulur rehberine birlikte göz atalım.

Windows, önceden disketlerden yüklenirken, teknolojinin gelişmesiyle birlikte önce CD’lerden daha sonra ise USB belleklerden kurulumu yapılabilen bir işletim sistemi haline geldi. Windows 10 ise en modern ve en çok kullanılan işletim sistemi konumundadır. Ayrıca USB’den yüklenebiliyor olması kullanıcılar için büyük bir kolaylık sağlar. USB bellekler zaten bilgileri taşınabilir hale getirdiği için şu an en çok kullanılan teknolojiler arasında kabul edilir. Windows 10 da bu taşınabilir bilgiler arasında en önemlilerinden biridir. Windows 10 yükleme işlemi ve USB’den format atma detaylarını yakından inceleyelim. 

1.Adım: Medya Oluşturma Aracını İndirin

Windows 10 yüklemeyi USB’den format atma ile gerçekleştirmek için ilk olarak yapmanız gereken şey linkteki adrese giderek medya oluşturma aracını indirmek. Sayfada bulunan aracı indirmek için şimdi indir butonuna tıklamanız yeterlidir. İnen dosyayı açıp lisans koşullarını kabul ettikten sonra karşınıza çıkan “başka bir bilgisayar için yükleme medyası” seçeneğine tıklayın.

2.Adım: En Uygun Windows 10 Sürümünü İndirin

background 720224 640
Windows 10 indirme

Bu aşama Windows 10 deneyimininiz için oldukça önemlidir. Burada  “Bu bilgisayar için önerilen seçenekleri kullan “seçeneğini kullanmak sizin için iyi olabilir. Özellikle kaç bit Windows 10 seçeceğinize doğru karar vermelisiniz. Yanlış bir seçim, bilgisayarda performans düşüklüğüne neden olabilir. Sonrasında ilerle butonuna basabilirsiniz. 64 bit Windows 10 için 2 GB RAM, en az 32GB depolama alanı ve en az 1 GHz hızında çalışan bir işlemciye ihtiyaç vardır.

3.Adım: USB Flash Sürücü Seçeneğine Tıklayarak İlerleyin

Bu adımda USB flash sürücü seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza hangi USB belleği kullanmak istediğinize dair soru soran bir ekran gelir. Bu tercihi yaptıktan sonra Windows 10 indirme işlemi başlar. Ardından Windows 10 medyası oluşturulur. Bu aşamada yapmanız gereken tek şey indirmenin tamamlanmasını beklemektir. Bu süre uzunluğu bilgisayar donanımınız ve internet kalitenize göre farklılık gösterebilir. Bu aşamada başka yapmanız gereken bir şey yok.

4.Adım: BIOS Ekranına Gidin

Medya oluşturma işlemi bittikten sonra USB belleğinizi bilgisayarınıza takın. Cihazınızdaki BIOS ekranındaki Boot menüsünde bulunan 1st Device seçiğine USB’yi atayın. Ardından BIOS ayarlarını kaydederek bilgisayarınızı yeniden başlatın.

5.Adım: Windows 10 Format USB ile İşleme Başlayın

Eğer bu aşamaya kadar verdiğimiz bilgileri eksiz ve hatasız bir şekilde yerine getirdiyseniz cihazınız açılırken Windows 10 format atma ekranı karşınıza çıkar. Bu ekranda depolama birimini ayarladıktan sonra varsa Windows 10 ürün anahtarını girmeniz gerekir. Eğer Windows 10 ürün anahtarına sahip değilseniz bu adımı atlayabilirsiniz.

 6.Adım: Windows 10 Yükleme İşlemi Tamamlanmak Üzere

Evet son adıma geldik. Bu adımı da tamamladıktan sonra, cihazınız ilk defa açılırken size birtakım sorular sorulur. Bu sorulara kendi isteğinize göre cevaplar verebilirsiniz. Ve artık Windows 10 yükleme işlemi tamamlandı. Windows 10 etkinleştirme işlemini de yükleme bittikten sonra belirli bir süre içinde yapmanız gereklidir.

Bonus Adım: Gerekli Olacak Sürücüleri Kurmayı Unutmayın

Windows 10 indirme işlemi her ne kadar bitmiş olsa da cihazınınız düzgün çalışması için tüm sürücüleri yüklemeniz gereklidir. Bu sürücüler cihazınızın donanımlarıyla ilgili farklılık gösterebilir. Şimdi hangi Windows 10 sürümünü seçeceğinize yardımcı olmak adına bu sürümlerle ilgili bilgi verelim.

Windows 10 Sürümleri Farkları

Windows 10 Home

windows 10 home min
Windows 10 Sürümeleri

Windows 10 Home, Windows sürümleri arasında en temel olanı ve en çok kullanılanı denilebilir. Eğer Windows kurulu bir cihaz almak isterseniz cihazların büyük bir kısmı içinde Windows 10 kurulu olarak gelir. Bu sürüm adından da anlaşılacağı üzere daha çok evde kişisel kullanım için uygundur. Eğer kurumsal ihtiyaçlarınız varsa başka bir Windows 10 sürümünü tercih etmeniz tavsiye edilir.

Windows 10 Pro

Windows 10 Pro, Windows ailesinin en geniş kapsamlı üyelerinden biri konumundadır. Bu sürüm, Windows 10 Home’da bulunan bütün özelliklere sahiptir. Windows 10 Pro’nun temel oluşturulma amacı ise iş ve kurumsal düzeydeki ihtiyaçları karşılamaktır. Eğer Windows 10 kurarsanız Windows’un neredeyse bütün teknolojilerinden faydalanabilirsiniz.

Windows 10 Enterprise

Windows 10 Enterprise, bu Windows sürümü için neredeyse bütün teknolojilerine sahip denilebilir. Fakat Windows 10 Pro kadar tercih edilmez. Bunun sebebi kurumsal kullanım dışında nerdeyse hiç ihtiyaç duyulmayacak teknolojilere sahip olmasıdır. Örneğin içinde bulunan Windows Defender geliştirilmiş tehdit savunması gibi özellikler Windows 10 Enterprise’ı oldukça profesyonel bir sürüm yapar ve buda kullanım açısından bazı zorlukları da beraberinde getirir. Windows 10 Enterprise çoğunlukla büyük şirketler tarafından kullanılır. Bu nedenle bireysel kullanıcıların Windows 10 Enterprise’ı kullanması önerilmez.

Windows 10 Education

Windows 10 Edecation, tamamıyla akademik ihtiyaçları karşılamak için üretilmiş bir Windows 10 sürümüdür. Bu sebeple öğretmen ve öğrencilere odaklanan Windows 10 Education, kullanılacağı bilgisayar sayısına göre ücretlendirilir. Windows 10 Enterprise nasıl pro lisansı üstüne yükseltme bedeli istiyorsa Windows 10 Education için de Windows 10 Home üstüne yükseltme bedeli ödemek gereklidir.

Windows 10 S

Windows 10 S daha çok düşük bütçeli veya eğitim odaklı kullanıcılar için geliştirilmiş bir Windows 10 sürümüdür. Kesinlikle ev kullanımına uygun olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Bunun nedeni ise söz konusu sürümde yalnızca Windows Store üzerinden indirilmiş uygulamaların çalıştırabiliyor olmasıdır. Bu sürümün artısı ise bilgi hırsızlığına karşı BitLocker şifreleme sistemi kullanmasıdır.

Windows 10 sürümlerinin sonuna geldik Windows 10 Pro ve Home gerek maliyet gerekse de kullanım kolaylığı açısından en çok tercih edilen Windows 10 sürümleri konumundadır. Tabi ki son karar size ait. Windows sürümlerini inceledikten sonra artıları ve eksileri göz önünde bulundurarak kararınızı verebilirsiniz. Sadece ev içinde kullanmak için Windows 10 Home en mantıklı seçenek olarak ön plana çıkar.

Windows 10’nun Lisansını Almamanın Tehlikeleri

windows 10 indirme
Windows 10 İndirme Lisanslı

Windows 10, önceki tüm işletim sistemleri gibi kırılmış bir işletim sistemidir. Bu sebeple birçok bilgisayarda korsan hali yüklüdür. Bu durumun birçok tehlikesi vardır. Belki bireysel bir kullanıcı iseniz bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz fakat kurumsal şirketlerin korsan yazılım kullanmasının ciddi yaptırımları vardır. Bir diğer tehlike ise özellikle güvenlik güncellemelerinini tamamının yüklenememesidir. Windows sunucuları lisansınızın eski veya illegal olduğunu anladığı zaman bu gibi güncellemeleri tam tam olarak yüklemenize izin vermez. Bu durum ciddi güvenlik açıkları oluşturabilir. Son tehlike ise gizlilikle alakalıdır. Windows 10’u illegal yollardan kurduğunuz zaman izlenip izlenmediğinizi anlamak mümkün değildir. Bu nedenle lisanslı bir Windows 10 sürümü kullanmak her zaman yararınıza olur.

Windows 10 USB’ si hazırlama ve kurulum rehberimizin sonuna geldik. Böyle bir USB ye ihtiyaç duymayacağınızı düşünseniz bile beklenmedik durumlar için bir tane edinmeniz fayda sağlayabilir. Örneğin cihazınıza USB’den format atabilirsiniz veya Windows 10 indirme işlemi yapabilirsiniz.  Kısa sürede bir Windows 10 format USB’si hazırlayabilir ve ihtiyaç anında kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Berkay Yıldız

Bilgisayar mühendisliği 1.sınıf öğrencisidir. Teknolojiye ilgi duyuyor ve insanları bu konuda bilgilendirmeyi seviyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu