Google’dan VoiceFilter-lite
Teknoloji devi olarak kabul edilen, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Google, sunmuş olduğu hizmetler ile ön plana çıkmaya devam ediyor. Google’ın verdiği hizmetlerin bir kısmında konuşma-tanıma özellikleri kullanılıyor. Örnek olarak teknoloji devinin, asistan, translate gibi hizmetleri verilebilir.
Kullanıcılarının konuşmalarını algılayan uygulamaların en büyük sorunu, konuşan kullanıcının sesine ortam sesinden ayıklamak. Google 2018 yılında bu sorunu halletmek için VoiceFilter ismine sahip bir yapay zekâ geliştirdi. Bu yapay zekâ oldukça ağır bir yapıya sahip olduğu için şirket yeniden modellemeye gitti. Yeniden yapılan modelleme sonucunda VoiceFilter cihazda 2,2 MB kaplayacak bir şekilde “VoiceFilter-lite” ismi ile kullanıcıların karşısına çıktı.

VoiceFilter-lite Ne İşe Yarayacak?
Ses tanımlamaya yönelik geliştirilen yapay zekalar genellikle ağır yapıda oldukları için yüksek pil tüketimi ve CPU kullanımına sebep oluyor. Ancak Google’ın geliştirdiği yeni yapay zekâ, 2,2 MB olmasından dolayı yüksek pil tüketiminin önüne geçiyor. Ayrıca mobil uygulamalar ile uyumlu olarak çalışacak olan bu model birçok noktada avantaj sağlayacak.
VoiceFilter-lite zaten analiz edilmiş kullanıcı sesi ile çalışıyor ancak algılama esnasında herhangi bir çakışma yaşanması durumunda bu çakışmanın önlenmesini sağlamayı hedefliyor. Ayrıca bu modelin, ana modele entegre edilmesine de gerek yok. Geliştirilen bu yapay zekâ şu an için sadece İngilizce olarak kullanılabiliyor. Yapay zekanın ilerleyen zamanlarda farklı dil desteği sunması bekleniyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilen bir başka yapay zekâ da seslerin geldiği yönü algılayarak uyandırma seslerine ihtiyaç duymadan kullanıcısını anlayabiliyor. Bu konuyla ilgili merak ettikleriniz için Yeni Araştırma: Yön Algılayan Yapay Zekâ isimli yazımızı okuyabilirsiniz.