Güncel

Yalan Dedektörü Uygulaması Gerçekten Var Mı?

Yalan dedektörü uygulamasını App Store ya da Play Store’dan indiremiyorsunuz. Uygulamayı üreten firmanın web sayfasından indirebiliyorsunuz. Yalan dedektörü uygulaması hakkında yazdığımız yazıyı okumadan uygulamayı indirmeniz tavsiye edilmiyor.

Yalan dedöktörü ülkemizde hep gerçekliği tartışılıyor. Bazı kişiler bunun gerçek olabileceğini düşünüyor. Bilimin yardımıyla kişinin yalan söyleyip söylemediği ortaya çıkabileceğini düşünüyor. Diğer kesim ise yalan dedöktörünün gerçek olmadığını düşünüyor.

DeepScore yazılım şirketi 2021 yılına iddialı girmek için bir uygulama geliştirdi. Şirket yalan dedektörü uygulamasını geliştirdi. Bilim insanlarına göre insanlar yalan söyledikleri zaman vücudunda ya da ses tonunda değişmeler yaşanabiliyor. İnsanlar yalan söylediği zaman yüzünde değişmeler yaşanıyor hatta ses tonunda anında değişmeler yaşanabiliyor.

Yalan Dedektörü Uygulamasını Hangi Ülkeler Kullanıyor?

DeepScore’nin ürettiği uygulamaya bu veriler yüklenmiş durumda. Yüz haritasını ve ses tanıtımı yapıldıktan sonra kişinin yalan söylemesi durumunda dedektör devreye giriyor. Yalan Dedöktörü uygulaması Asya ülkelerinde kullanılıyor. Yalan dedöktörü uygulaması bankacılık sistemlerinde kullanılıyor. Sisteme kişinin sağlık sigortasının olup olmadığını ya da gelirinin ne kadar olduğu işleniyor. Daha sonra kredi çekmek isteyen kişilere bu sorular sorulduğu zaman herhangi bir yalan da dedektör devreye giriyor ve bu kişiye kredi verilmiyor.

Japonya, Vietnam, Filipinler’de bankacılık sisteminde kullanılan uygulama, insanların kafasını karıştırıyor. İnsanların bilgilerini toplayan uygulama verileri gizleyeceğine dair bir açıklamada yapmıyor. WhatsApp’ın sunduğu yeni sözleşme de kişiler bilgilerin gizliliğini anlarken bu uygulamayı kullanacaklar mı merak ediliyor.

Yalan Dedektörü Uygulaması Bilgilerinizi Paylaşıyor Mu?

Uygulamanın internet sitesine girdiğiniz zaman veriler hakkında bir açıklama bulunmuyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü uygulama hakkında endişe duyduklarını açıkladı. Uygulamanın sadece Asya ülkelerinde kullanılması bekleniyor. Avrupa Birliği’nde veri ihlalleri kurallarına takılacağı bilinen uygulamanın, Avrupa ülkelerinde yasal olarak kullanılmayacağı biliniyor.

Yalan Dedektörü Uygulaması Gerçekten Var Mı?
Yalan Dedektörü Uygulaması Gerçekten Var Mı?

Uzmanlara göre uygulamanın verileri paylaşırsa hukuken hiç bir suçlama ile karşılaşmayacağını söylüyor. Asya ülkelerinde veri ihlalleri konusunda katı bir yasası bulunmuyor. Bunun yanı sıra uygulamanın verileri saklayacağına ya da paylaşmayacağına dair bir bilgi bulunmuyor.

Muhammet Ali Bademkıran

Küçüklüğünden beri film, oyun ve futbola ilgisi olan Muhammet Bademkıran, bu konulara ilgisi olan kişiler ile sohbet ediyormuş gibi yazılar yazmayı seviyor. Muhammet Bademkıran, okuyuculara zevk veren ve bir daha okuma isteği uyandıran yazılar yazma konusunda isteği ve çalışmaları ile birlikte Teknotomy sitesinde yazarlık yapıyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu