Yapay Zeka

Eski Google Patronu Yapay Zeka Destekli Otonom Silah Geliştirmenin Ahlaki Bir Zorunluluk Olduğunu Söylüyor

Düzinelerce ülke şimdiden yapay zeka destekli silah olan “katil robotların” tamamen yasaklanması çağrısında bulunurken eski Google patronu Eric Schmidt tarafından yönetilen bir komisyon, bu çağrılara rağmen ABD’nin, yapay zeka destekli otonom silahların geliştirilmesini ve kullanılmasını araştırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Hükümet tarafından görevlendirilen heyet, yapay zeka kullanımına odaklanan iki günlük tartışmaların ardından kongreye bir rapor taslağı sundu.

yapay zeka destekli otonom silah
Birçok Ülke Saldırıların Oranının Belirlenmesi ve Savaş Suçlarının Değerlendirilebilmesi İçin İnsan Kontrolü Şart Diyor

Panelin başkan yardımcısı ve eski savunma bakan yardımcısı olan Robert Work, yapay zeka destekli otonom silahların savaşta insanlardan daha az hata yapmasının beklendiğini ve hedefin yanlış tanımlanmasından kaynaklanan kayıpların veya çatışmaların da böylece azalabileceğini söyledi. Ayrıca, en azından bu hipotezi sürdürmenin ahlaki bir zorunluluk olduğunu da vurguladı.

Yapay Zeka Destekli Otonom Silahların Geliştirilmesi İçin Çalışmak İstemeyen Google Çalışanları Var

Tartışma, insan hakları ve savaşın tartışmalı bir sınırına doğru genişledi. Yaklaşık sekiz yıldır sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir koalisyon, saldırıların orantılılığını değerlendirmek ve savaş suçlarını kınamak için insan kontrolünün gerekli olduğunu söyleyerek “katil robotları” yasaklayan bir anlaşma için zorladı.

Koalisyonun web sitesine göre Brezilya ve Pakistan dâhil otuz ülke yasaklanmasını istiyor ve bir Birleşmiş Milletler organı en az 2014’ten beri bu sistemler hakkında toplantılar düzenliyor. Yapay zeka destekli otonom silah teknolojisi onlarca yıllık olsa da, bu tür sistemlerin geliştirilmesine yönelik araştırmaların yanı sıra, yapay zekaya karşı önyargıları içeren ve yazılımın kötüye kullanımının örnekleri bulunan araştırmaların da olması endişeleri artırdı.

Aralarında 3.000’den fazla Google çalışanı bulunan bir grup ise 2018 yılında, “Google’ın savaş işinde olmaması gerektiğine inanıyoruz. Teknolojilerimizin ahlaki sorumluluğunu üçüncü şahıslara devredemeyiz.” şeklinde ABD ordusuyla tüm bağları kesmeye çağıran açık bir mektup imzaladı. Tavsiyeler bağlayıcı olmamakla beraber komisyon, Mart ayında nihai raporunu kongreye sunacak.

Kaynak
AI WEAPON DEVELOPMENT IS A ‘MORAL IMPERATIVE’, SAYS US PANEL LED BY FORMER GOOGLE BOSS

Semanur Karaca

Bilim ve sanata büyük ilgi duyuyor. Sanat, sağlık, bilim ve teknoloji okumaları yapmaktan hoşlanıyor ve öğrendiklerini paylaşmak için Teknotomy'de yazıyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu