Yapay Zeka

Yapay Zeka ile İlgili 5 şey

İnternet ortamında yapay zekâ ile ilgili birçok bilgi bulunmasına rağmen hangi bilginin gerçek hangi bilginin kurgu olduğu pek anlaşılamıyor. Ayrıca bilgilerin doğrulundan emin olunsa bile her zaman anlaşılması kolay olmuyor. Bu yüzden meraklıları için, yapay zekanın anlaşılmasını isteyen Google bir rehber hazırladı. Google yapayzekanın dünyayı nasıl değiştirdiğini ve kullanıcılarına nasıl yardımcı olduğunu göstermek istiyor. İşte artificial intelligence ile ilgili belki de bilmediğiniz 5 şey:

Yapay Zeka
Yapay Zeka ile İlgili 5 şey 1

1-     Yapay Zekâ Günlük Hayatınızın Her Yerinde

Günlük yaşantınızda pek çok kez artificial intelligence yani yapay zekayla etkileşime geçip farkında olmadığınız zamanlarınız olmuş olabilir. Google Fotoğraflar kullanıyorsanız ve bir şeyler arattıysanız veya akıllı telefonunuzda bulunan sesli komutları kullandıysanız yapay zekâ ile etkileşime geçmişsiniz demektir. Araç kullanırken navigasyon kullandığınızda da size artificial intelligence yardımcı oluyor. Bu şekilde örnekler artırılabilir çünkü yapay zekâ günlük yaşantılarda kullanıcılarına çok fazla yardımcı oluyor. Ancak çoğu kullanıcı bu durumun farkında olmuyor.

Artificial Intelligence
Yapay Zeka ile İlgili 5 şey 2

2-     Artificial Intelligence Küresel İklim Kriziyle Mücadeleye Yardım Ediyor

Artificial intelligence insanlara büyük hacimli verileri işleme, kategorize etme gerekirse kalıpları ortaya çıkarma konusunda yardımcı oluyor. Buzulların erimesini modelleyerek, yükselen deniz seviyelerini tahmin etmeye yardımcı olması bu konuda örnek verilebilir. Ayrıca araştırmacılar artificial intelligence sayesinde daha verimli enerji sistemleri ve altyapılarının nasıl geliştirileceğini keşfedebiliyor ve yapayzekanın hesaplamalarıyla çevresel etkileri değerlendirebiliyorlar.

C Is For Climate
Yapay Zeka ile İlgili 5 şey 3

3-     Yapay Zekâ Verilerini Gerçek Dünyadan Alır

Yapay Zeka
Yapay Zeka ile İlgili 5 şey 4

Yeni doğan çocuklar her şeyi örneklerini görerek öğrenirler aynı şey makine öğrenimi algoritmaları içinde geçerlidir. Hava durumu verileri, fotoğraflar, müzikler ile artificial intelligence eğitilir. Ancak ölçekleri ve karmaşıklıklarından dolayı veri kümeleri oluşturmak ve iyileştirmek zor olabiliyor. Bu sebepten ötürü artificial intelligence tasarım ekipleri genellikle veri kümelerini daha geniş topluluklarla paylaşarak iş birliği yapar ve araştırmalarını geliştirirler.

4-     Yapay Zekâ “Deepfake” Tespitine Yardım Ediyor

Deepfake’ler artificial intelligence tarafından oluşturulan gerçek gibi görünen görüntüler, videolar, konuşmalardır. Gerçek dünyada bulunan mevcut görüntüleri, sesleri inceleyip detaylı bir şekilde haritalandırarak manipüle etmeye çalışırlar. Ancak deepfake videoları gerçek olmadığını gösteren bazı işaretler vardır. Bunlara sesin robotik gelmesi, karakterlerin daha az göz kırpması gibi durumlar örnek verilebilir. Artificial intelligence bu noktada tutarsızlıkların tespit edilmesine yardımcı oluyor.

F Is For Fakes
Yapay Zeka ile İlgili 5 şey 5

5-     Yapay Zekâ İnsan Olmanın Ne Anlama Geldiğini Anlayamaz

Sürekli gelişen artificial intelligence, insanların yapmış olduğu her şeyi ne kadar gelişirse gelişsin anlayamayacak. Farklı bir deyiş ile yapayzekaya dünya üzerinde bulunan bütün veriler verilse bile her insanı yansıtmaz veya anlayamaz. Bunun nedeni, insanların makinelerin bir şeyi anlamlandırmak için kullandığı verilerin haricinde daha karmaşık ve çok boyutlu karakterinin olmasıdır. Artificial intelligence sistemleri insanlar tarafından eğitilir ve yönlendirilir. Yani yapayzekanın sizin hakkınızda ne öğreneceğini siz karar verirsiniz.

Y Is For You
Yapay Zeka ile İlgili 5 şey 6

Kaynak
Five things you (maybe) didn't know about AI

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu