Güncel

Yasal Analitik ve Yapay Zekanın Hukuka Etkisi

Gelecekte bütün hukuk firmalarının yasal analitik kullanacağı bir düzen ortaya çıkmaya başladı. Bir İngiliz bilgi şirketi olan RELX’in yan kuruluşu olan Lex Machina, New York County Yüksek Mahkemesinde görülen davalara ilişkin 119.000 vakayla ilgi verilerin yayınlandığını duyurdu. Bu veriler akademik makalelerin özet haline benzeyen defterlere ve vakaların tam metin hali yer alan belgelere dayanıyor.

Yasal Analitik
Avukatlar İstatistik ve Matematiğe Bağlı Değillerdir

Avukatlar istatistik ve matematiğe bağımlı değillerdir. Geleneksel olarak anekdatayı verilere tercih ederler. Ayrıca tavsiyelerini de deneyimlerine dayandırırlar. Büyük paralı davalarda, hukuk firmaları, konuyu araştırmak için günlerce hatta haftalarca zaman harcar ve hukuk görevlilerinden oluşan ordularıyla bu deneyimi destekler.

Gelişen teknolojinin ürettiği yapay zekâ ve Lex Machina gibi firmalar tarafından sağlanan analiz edilmiş veriler sayesinde hukuk firmaları bir konuyu araştırmak için artık daha az zaman harcıyor. Kendilerine yöneltilen sorulara dakikalar içinde daha yüksek bir güven seviyesiyle cevap verebiliyorlar.

Yasal Analitik Nedir?

Yapay zekâ ile verilen hukuk tavsiyeleri, müvekkil kararlarının kalitesini iyileştirmesinin yanı sıra, hukuki analitiklik ve tam şeffaflık sağlayarak mahkeme işlemlerini hızlandırıyor. Ayrıca işlemlerin hızlanmasını sayesinde adalete erişimi iyileşleştiriyor. Bu sayede mahkeme salonundaki önyargıyı da azaltıyor. Yapay zekanın hukuka etkisinin oldukça iyi yönde olması, gelecekte yasal analitik kullanmamanın profesyonel açıdan yanlış bir uygulama olarak nitelendirilmesine de yol açması bekleniyor.

Yasal Analitik
Yasal Analitik Nedir?

Lex Machina tarafından üretilen bir terim olan yasal analitik kavramı, büyük ekonomik durgunluk tarafından teşvik edildiği söyleniyor. Özellikle teknoloji devleri, yüksek maliyetlerin hukuk firmalarının eğitim bütçeleri tarafından karşılanmasını, daha iyi ve yeni güçlü makine öğrenimi teknikleriyle otomatikleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Uzun vadede bu durum değerlendirildiğinde, Moore Yasası akla geliyor. Moore Yasası, bilgisayar gücünün düzenli olarak ikiye katlanması anlamına geliyor. Bu durumun devam ettiğini varsayarsak, on yıl içinde sahip olduğumuz makineler, bugün sahip olduğumuz makinelerden 128 kat daha güçlü olacak. Bu noktada kaç insanın avukata ihtiyaç duyacağı ise meçhul. Birçok insanın beklediği teknolojik işsizlik kavramının yakın zamanda geleceği düşünülürse tam otomatik lüks kapitalizmin nasıl bir etki göstereceği merak konusu.

Kaynak
The Impact of Artificial Intelligence on the Law

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu