Yapay Zeka

Yeni Araştırma: Yön Algılayan Yapay Zekâ

Yön Algılayan Yapay Zeka
Hey, Siri

Yaşadığımız çağda yapay zekanın sesinizi tanıyarak söylediklerinizi anlaması yeni bir özellik değil. Ancak konuştuğunuz yönü anlaması pek çok farklı nedeninden dolayı henüz yapay zekanın yapamadığı bir şey. Bu yüzden yapay zekâ, onunla konuştuğunuzu anlamak için “wake word” denilen uyandırma kelimesine ihtiyaç duyuyor. Bu duruma Apple için “Hey, Siri”, Google Asistan için ise “OK, Google” kelimeleri örnek verilebilir. Araştırmacılar, artık uyandırma kelimeleri olmadan, yön algılayan yapay zekaya komut verilmesini sağlamak için çalışmalarını yürütüyor.

Yön Algılayan Yapay Zekâ Ne Anlama Geliyor?

Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilen bir yapay zekâ bu uyandırma kelimelerine ihtiyaç duymadan, kişinin uzaklığını algılayarak aktive olabiliyor. Yani, üzerinde çalışılan bu yapay zekâ sesinizin geldi yönü tespit ederek, onunla konuşup konuşmadığınızı ayırt edebiliyor. Böylece herhangi bir uyandırma kelimesine gerek kalmadan yapay zekâ vermiş olduğunuz komutları yerine getirebiliyor.

Üzerinde çalışmalar yürütülen bu yapay zekâ, komutların yerine getirilmesi için uyandırma kelimeleri kullanılması yerine herkesin ses algılama teknolojisini doğal olarak kullanabilmesini sağlamak açısından oldukça büyük bir adımdır. Bu araştırma her şeyden önce işlerin yapay zekâ ile sorunsuz ve kusursuz bir halde halledilmesiyle alakalıdır. Böyle mükemmel bir teknolojiye ulaşmak için gidilmesi gereken uzun yolun kat edilmesine yardımcı olacaktır.

Yön Algılayan Yapay Zeka

Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırma henüz bir devrim niteliği taşımasa bile başlangıç için oldukça iyi bir adım. Ortalama seviyedeki tüketiciye sunulması oldukça zaman alacak olsa bile uzun vadede konuşulması gereken bir konu. Çünkü insanlık her şeyin teknolojiyle bir bütün haline gelmeye başladığı bir çağın içerisinde yaşıyor. Bu da gelecekteki evlerin, ofislerin ve her türlü eşyanın “akıllı” olarak adlandırıldığı bir cihaz ekosistemine sahip olacağı anlamı taşıyor. Bu araştırma ile de görsel olarak bir odak belirlenmesi gibi tek başına konuşmanın yönlü bir iletişim kanalı olarak kullanılıp kullanılamayacağı öğrenilmeye çalışılıyor.

Yapay zeka teknolojisine ilgi duyuyor ve gelişmeleri merak ediyorsanız, Teknotomy.com’u ziyaret ederek yenilikleri takip edebilirsiniz.

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu