Güncel

Zoom Görüşmeleri Neden Bizi Bu Kadar Yoruyor?

Tüm dünya çapında insanlar, koronavirüs salgınının etkisiyle eve kapanırken devam eden hayata çevrimiçi olarak ayak uydurmaya çabalıyor. Birçoğumuzun hayatının eğitim ve iş alanı da bu etkiden nasibini aldı ve halen kimileri için iş görüşmeleri ve eğitim faaliyetleri çevrimiçi şekilde Zoom görüşmeleri ve diğer video konferans uygulamaları üzerinden yapılan görüntülü görüşmeler olarak devam ediyor. Bu uygulamaların işimizi kolaylaştırdığı aşikâr ancak ne yazık ki bazen oldukça yorucu olabiliyor.

zoom görüşmeleri
Bilim İnsanları Zoom Görüşmelerinden Doğan Yorgunluğun Nedenlerini Araştırdı

Bilim insanları da bu durumu fark ederek “Zoom görüşmeleri yorgunluğunun nedenlerini” araştırdı. Independent’ta yayınlanan habere göre araştırmacılar bu yorgunluğu azaltmanın bazı basit yollarını keşfetti. Stanford Üniversitesi iletişim profesörü Jeremy Bailenson’un yürüttüğü çalışma sonucunda video görüşmeleri ile kurulan iletişim metodunun bizi yormasının dört nedenini buldu.

Zoom Görüşmelerin Neden Olduğu Yorgunluk Basit Önerilerle Azaltılabilir

Bailenson, “Sözsüz Aşırı Yük: Zoom Yorgunluğunun Nedenleri Hakkında Teorik bir Argüman” başlıklı çalışmasında bu 4 nedeni; 1- yakın göz teması kurmak, 2- kendinizi ekranda görmek, 3- hareketliliğin azalması, 4- sinyal gönderip almak için daha çok çabalamak olarak açıkladı. Ayrıca bir radyo programında yaptığı sözlü açıklamada; kendimize baktığımızda kendimizi incelediğimizi ve değerlendirdiğimizi, bunun da zamanla strese ve olumsuz duygulara neden olduğunu yıllar önce yapılan psikoloji araştırmaları sonuçlarının gösterdiğini, söyledi.

İletişim profesörü Bailenson, birinin yüzüne çok yakın olduğumuzda bedenimizin “aşırı uyarılmış durum” olarak adlandırılan bir koşulda kaldığından bahsediyor. Zoom görüşmelerinin olumsuz etkilerinin yoğunluğunu en aza indirmek için ise; 1- görüntü penceremizi kendimiz için gizleyebilir, 2-sohbet penceresini küçültebilir, 3- ekrana biraz daha mesafeli durarak iletişim kurabilir, 4- ara sıra hareket etmek için kamerayı tamamen kapatabiliriz.

zoom görüşmeleri
Araştırmacılar Günümüzün Gerektirdiği Teknolojilere Zamanla Uyum Sağlayacağımızı Düşünüyor

İnsanlar bugüne dek çeşitli birçok teknoloji biçimine uyum sağlayabildi. Stanford Sosyal Medya Laboratuvarı’nın kurucu yöneticisi ve araştırmacı Jeff Hancock, “Asansör kullanmaya başladığımızda o alanda birbirimize bakıp bakmamamız gerektiğini bilmiyorduk.” diyor ve Zoom görüşmeleri gibi günümüz şartlarının gereği olan mevcut yeni teknolojilere de uyum sağlayacağımıza inanıyor.

Kaynak
Bilim insanlarına göre Zoom'un bizi bu kadar yormasının 4 sebebi var

Semanur Karaca

Bilim ve sanata büyük ilgi duyuyor. Sanat, sağlık, bilim ve teknoloji okumaları yapmaktan hoşlanıyor ve öğrendiklerini paylaşmak için Teknotomy'de yazıyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Bunu da Gör
Kapalı
Başa dön tuşu