Teknotomy Dosya

Proxy Nedir? Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Proxy, dijital platformlar ile ilgilenen birçok kullanıcının sıkça karşılaştığı kavramlardan biridir. Oldukça fazla merak edilen bu konu hakkında rehber niteliğinde bir yaz hazırlayarak proxy ile ilgili tüm sorularınıza cevap vermek istedik. Gelin proxy nedir?, proxy ayarları nasıl yapılır? ve proxy ile ilgili daha bir çok konuya birlikte bakalım.

proxy nedir
proxy nedir

Proxy Nedir? 

Proxy sunucusu, kullanıcının bilgisayarı ile internet arasında bulunan bir bilgisayardır ve kullanıcıya dolaylı olarak ağ hizmeti sağlar. Kullanıcının bilgisayarı ile internet üzerinden erişmek istediği sunucu arasında yer alabildiği gibi, kullanıcının yerel bilgisayarında da bulunabilir. Proxy sunucusu, tüm istemci isteklerini keser ve sonucu (varsa) önbellekten (önbellekte değilse) sorguyu gerçek sunucuya gönderir. Kullanıcının bilgisayarı proxy sunucusuna bağlanır ve proxy sunucusu isteği iletir. Bu istekler arasında, sunucudaki dosyaları ve diğer kaynakları içerebilir.

Proxy Sunucu Türleri Nelerdir?

Proxy sunucusu, amacına ve işlevine göre değişir. En sık kullanılan proxy sunucularından bazıları aşağıdaki gibidir. 

Proxy Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Proxy Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Web Proxy Sunucusu

En yaygın kullanılan proxy sunucularından biridir. Uzak web sunucusundaki önbelleğe veya kaynağa erişerek, kullanıcının isteğini kullanıcının ekranına getirir. Bu şekilde, yerel ağ kullanıcıları verilere hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilir. Erişilecek kaynak önbellekte değilse, web proxy’si verileri uzak sunucudan alır ve sonucu kullanıcıya sağlamadan önce önbellekte bir kopyasını depolar.

Transparent (Şeffaf) Proxy

Genellikle basit IP yasaklarının üstesinden gelmek için web sitelerini önbelleğe almak için kullanılır. Ancak bu proxy’ler kullanıcının orijinal IP adresini ortaya çıkardığı için kullanıcıya herhangi bir gizlilik sağlamaz. Kullanıcının bilgisayarında özel olarak yapılandırılmış şeffaf proxy yoktur. 

Anonymous Proxy 

Bu sunucu türü, kullanıcının orijinal IP adresini saklamaz ancak birçok kullanıcı için yeterli anonimlik sağlar. Anonim bir proxy’nin dezavantajı, fark edilmesinin kolay olmasıdır.

Distorting Proxy

Distorting proxy bir proxy sunucusu gibi davranacak ve HTTP başlığını değiştirerek orijinal IP adresini maskeleyecektir.

Tunneling Proxy 

Bu proxy sunucusu, kullanıcı sorgularına ve bu sorgulara verilen cevaplara müdahale etmeyecektir. Bu aracılara ağ geçidi aracıları da denir. 

Yönlendirme Proxy 

Kullanıcıların sorgularına yanıt verir ve gerekli bilgileri İnternet’teki birçok kaynaktan alır. Yönlendirme proxy sunucusuna İnternet’e yönelik proxy de denir. 

Açık Proxy

İnternet kullanıcılarından gelen sorguları işlemek için kullanılan bir ileri proxy sunucusu türüdür. Aynı zamanda, anonim genel proxy’ler, kullanıcı gizliliğini sağlamak için genellikle IP adreslerini gizler.

Reverse Proxy  

Ters proxy’ler genellikle internet’ten sorgu alır ve bunları dahili ağ sunucularına iletir. Ters proxy sunucusu, kendisine gelen isteği farklı proxy sunucularına gönderir ve gelen yanıtı istek yapan kullanıcının bilgisayarına iletir. Bu işlem sırasında, kullanıcının yanıtın kaynağı hakkında hiçbir bilgisi yoktur.

Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Proxy ayarları nasıl yapılır? sorusunun cevabı kullandığınız tarayıcıya göre değişilik gösterir. Gelin farklı tarayıcılar için proxy ayarlarının nasıl yapıldığını öğrenelim.

proxy ayarları nasıl yapılır
proxy Ayarları nasıl yapılır

Google Chorme Proxy Ayarları

  1. Tarayıcının sağ üst köşesindeki üç nokta simgesini tıklayın ve “Ayarlar” seçeneğini girin. 
  2. Ayarlar penceresinde “Gelişmiş Ayarları Göster” bağlantısını açın. 
  3. Gelişmiş ayarlar penceresinde, “Ağ” başlığındaki “Proxy ayarlarını değiştir” düğmesini tıklayın. 
  4. Görünen pencerede “LAN Ayarları” düğmesini tıklayın.
  5. “Proxy” bölümünün altındaki kutuya proxy bilgilerini girin.

Internet Explorer Proxy Ayarları

  1. Internet Explorer’ın sağ üst köşesindeki dişli çark simgesini tıklayın. 
  2. Açılan menüde “İnternet Seçenekleri” düğmesini tıklayın.
  3. Açık uygulamada “Bağlantı” sekmesine gidin. 
  4. Açılan uygulamada, “Google Chorme Proxy Ayarları” başlığında “LAN Ayarları” düğmesini tıklayın ve proxy bilgilerini girin.

Firefox Proxy Ayarları

  1. Tarayıcı ekranının sağ üst köşesindeki alttaki üç çizgiyi tıklayın.
  2. Açılan sekmede “Seçenekler” düğmesini tıklayın. 
  3. Açılan sayfanın altındaki “Ağ Ayarları” bölümünün altındaki “Ayarlar” düğmesini tıklayın. 
  4. Tarayıcının kendi proxy sunucusunu kullanmak istiyorsanız, lütfen “Sistem proxy ayarlarını kullan” seçeneğini seçin ve ardından “Tamam” düğmesini tıklayın. 
  5. Proxy adresini manuel olarak girmek istiyorsanız, “Proxy’yi manuel olarak ayarla” seçeneğini seçin, ilgili alanları doldurun ve “Tamam” düğmesini tıklayın.

Proxy Sunucusu Neden Kullanılır?

Proxy sunucular şirketler ve ev kullanıcıları tarafından kullanılabilmekte ve birçok sebepten dolayı tercih edilir. 

1- Çalışanların veya Çocukların İnternet Kullanımını Kontrol Edin:

İşletmeler veya aileler, çalışanların veya çocukların interneti, bir proxy sunucu aracılığıyla nasıl kullandığını kontrol edebilir veya izleyebilir. Çoğu şirket, belirli sosyal medya ağları gibi dikkat dağıtıcı sitelere mesai saatlerinde girilmesine sıcak bakmayabilir. Bir proxy sunucusu kullanılarak sorgulanan bu sitelere yeniden yönlendirilebilir ve böylece kullanıcıların siteye erişmesi engellenebilir. Ayrıca web sitesi engellenmemiş olsa bile, kullanıcılardan gelen tüm internet sorguları izlenebilir ve kaydedilebilir. Bu şekilde kullanıcının hangi web sitesini ziyaret ettiği veya ziyaretinin saati belirlenebilir.

2- Bant Genişliğinden Tasarruf Edin, Hızı Artırın:

İyi bir proxy sunucusu, şirketlerin genel ağ performansını önemli ölçüde iyileştirmesine yardımcı olabilir. Proxy sunucusu, popüler bir web sitesinin bir kopyasını yerel depolamada saklar, böylece web sitesini bir sonraki ziyaretinizde web sitesi daha hızlı yüklenir. Diğer bir avantaj ise, 100 çalışan aynı web sitesine aynı anda erişmeye çalıştığında, proxy sunucusunun web sitesinin bulunduğu sunucuya tek bir sorgu göndermesi, ancak sonuçları 100 çalışana dağıtmasıdır. Bu, şirketlerin ağ performansını iyileştirmesine ve bant genişliğinden tasarruf etmesine olanak tanır.

3- Gizlilik Avantajından Faydalanın

Bir proxy sunucunun yardımıyla, bireyler veya şirketler internete daha gizli bir şekilde erişebilir. Bazı proxy sunucular IP adresini değiştirirler. Bazı sunucular da internet sorgusunun içerdiği sorguyu belirler. Sonuç olarak, sorgulanan sunucu, kişisel bilgileri gizleyen orijinal talebin kaynağını belirleyemez. Bu şekilde, web sitesi, kullanıcının internet alışkanlıklarını takip etmede daha fazla güçlükle karşılaşacaktır.

4- Kıstılanmış Kaynaklara Erişim Sağlayın

Proxy sunucular, çeşitli nedenler ile kısıtlanmış içeriğe erişmeyi mümkün kılar. Proxy sunucular, herhangi bir nedenle engellenen web sitelerine erişmek için kullanılır, böylece sansür ortadan kaldırılır.

Proxy Sunucusunun Riskleri Nelerdir?

Proxy sunucusu kullanmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunur. Ancak bu dezavantajlar doğru proxy sunucuları kullanılarak minimize edilebilir. Ücretsiz proxy sunucuları büyük yatırımlar yaparak hizmet vermekten ziyade reklam bazlı gelir modeli kullanarak para kazandığı için kullandığı donanım ve şifreleme algoritmaları basit düzeyde olduğundan güvenlik problemleri yaşanabilir. 

Ayrıca basit donanımsal cihazların kullanılması ile birlikte performans problemleri de görülebilir. Bu nedenle ücretsiz proxy sunucuları kullanırken bu riskler göz ardı edilmemelidir. 

İnternet geçmişini tutmak bu risklerden biridir. Proxy sunucusu, kullanıcının orijinal IP adresine sahiptir ve internette sorgulanan veriler yerel şifrelenmemiş bir biçimde depolanır. Bu şekilde saklamak güvenlik açıklarına neden olabilir. Ayrıca bazı kuruluşların, para kazanmak için verileri çeşitli reklam ağlarına satması da söz konusudur. 

Risklerden biri de şifrelemedir. Şifrelenmemiş bir proxy sunucusu kullanırken, proxy sunucuyu fiilen kullanmaya gerek yoktur. Bu durumda, kullanıcının internet sorgusu düz metin olarak gönderilir. Bu iletişimi dinleyen herkes, kullanıcı adları, şifreler, kredi kartları veya kimlik bilgileri gibi çeşitli bilgileri alabilir. Bu nedenle, bir proxy sunucusu kullanmadan önce, tamamen şifrelenmiş olduğundan emin olmak gerekir.

Teknoloji ve bilişim dünyasına dair merak ettiğiniz soruların cevaplarını içeren diğer rehber niteliğindeki yazılara ulaşmak için hemen Teknotomy Dosya kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Kayhan Aziz

Doğayı, teknolojiyi, kahveyi, okumayı ve yazmayı sever.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu