Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama ile Ekonomik İyileşme Süreci için 5 Tahmin

Covid-19 pandemisi ile dijital dünyaya ve dijital pazarlamaya insanlar daha çabuk ayak uydurmaya başladı. Dolayısıyla birçok şirket, dijital süreçlerini hızlandırdı ve tüketici ihtiyaçlarına geçici çözümlerle cevap verdi. Pandemi sürecinin hala devam etmesi ve karantina sürecinde birçok insanın dijital sürece alışması, dijital ortama geçişi hızlandırdı. Bu dijital ortama geçiş devam edeceği için bu durumun ne anlama geleceğini değerlendirmek gerekiyor. Karantina boyunca en büyük yardımcımız olan dijital araçlar, iyileşme sürecini de hızlandıracak. Bu süreçte stratejik çalışmalara odaklanılmalı ve işletmelerin yeniden büyümesine yardımcı olmak amacıyla pandemi sonrasındaki ekonomik iyileşme için beş tahmin sunuluyor.

digital marketing 1725340 640 2 1
Dijital Pazarlama İyileşme Süreci

1)  Dijitalleşme, Ekonomik İyileşme ile Ticari Büyümenin Kilit Rolü Olacak

2020 yılının sonlarına yaklaşmakla birlikte 2021 yılı içerisinde de yaşadığımız pandemi süreci sona erecekmiş gibi görünmediği için işletmelerin karantina sürecinde ürettikleri geçici çözümleri artık geride bırakması gerekiyor. Yani işletmelerin uzun vadeli çözümler ile dijital dönüşüme odaklanması gerekiyor. Pandemi öncesinde öngörülen, kullanıcıların online alışverişi tercih etmelerinin kalıcı olacağı düşüncesi, pandemi süreci ile hız kazandı. Dolayısıyla tüketicilerin hızla değişen ihtiyaçları ve ilgi alanları gittikçe sanallaştı.

İşletmelerin bu değişen talebi yakalayabilmeleri için iş modellerini gözden geçirerek yapılandırmaya gitmeleri, teknik kapasitelerini artırarak veri temelli kararlara öncelik vermesi gerekiyor. Değişen talepleri yakalamak ve kar elde etmek için akıllı otomasyon ve ölçüm yöntemleri kullanılabilir. Dijital olgunluğa erişmiş olan şirketler, şeffaf değer değişim çerçevesini temel alarak ve birinci taraf veri stratejilerini kullanarak uzun vadeli müşteri ilişkileri kurma konusunda öne çıkabilirler. İşletmelerin ekiplerinin dikkatli ve duyarlı olması sağlandıktan sonra değişen talepler yakalanarak bu süreçte rekabetçi kalınabilir.

Dijitalleşen dünyaya bu kadar uyum sağlanması yalnızca dijital pazarlamada yetkin olma ihtiyacını artırdı. İşletmelerin dijital dönüşümler için uzun vadeli planlar yapmaları, o işletmeleri hem bugünün pazarında öne çıkaracak hem de işletmenin gelecekte daha sürdürülebilir bir çevreye sahip olmasını sağlayacak.

2)  Gittikçe benimsenen E-Ticaret, İşletmelerin Kanallarının Değişmesinin Zorunluluğunu Artırıyor

Bütün alışkanlıklarımızın değiştiği bir süreci yaşarken, mağaza ziyaretlerinin kısıtlı olması, uzun kuyruklar yaşanabilmesi müşterilerin canını sıkan bir durum oluyor. Dolayısıyla offline işlemler online hale dönüşüyor. Ancak dokunsal ve fiziksel deneyim isteği gibi talepleri olan müşteriler offline alışverişe devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu pandemi sürecinin ilk olmayacağını artık hayatımızın bir parçası haline geleceğini söylemesini de göz önünde bulundurarak işletmelerin fiziksel mağazalarında değişime gitmesi gerekiyor. Örneğin online alınan ürünlerin mağazadan teslim alınabilmesi veya mağazada online ödeme gibi çeşitliliklerin gelmesi gerekiyor. Ayrıca online alışverişlerde müşteri memnuniyetinin sağlanabilmesi için ulaşılabilir ve çözüm odaklı bir müşteri hizmetlerinin sağlanması gerekir.

3) Uygulamalarınız ile Müşterileri Mükemmel Deneyime Eriştirerek Büyüyün

Dijitalleşen dünya sayesinde uygulamalar hayatımızın büyük bir parçası oldu. Özellikle 2020 yılı ile hayatımıza giren pandemi ile dünya nüfusunun büyük bir kısmının karantinaya girmesiyle internet ve uygulama kullanımı %20 oranında arttı. Dolayısıyla işletmeler uygulamaya yatırım yaparak, ekonomik iyileşme sürecinde müşterilerine daha iyi bir deneyim sunabilir.

Tüketicilere, birbirinin aynısı web site tasarımlarını kullandırmak yerine özelleştirilmiş uygulamalar ile stratejik bir şekilde daha öne çıkabilirsiniz. Böylece müşterilerin sizi tercih etmesi için onlara birçok seçenek sunmuş olursunuz.

Dijital Marketing Yükseliyor
Dijital Marketing Yükseliyor

4) Uluslararası Ticarette Yeni Dönem

Pandemi sürecinden önceki dönemlerde uluslararası e-ticaret müşterilerinin en büyük şikayeti lojistik firmalarından kaynaklı olan bekleme süresiydi. Ancak pandeminin ortaya çıkmasıyla müşteriler yine de bu alışkanlıklarından vazgeçmediler. Üstelik yapılan araştırmalar sonucunda insanların dijital pazarlamaya daha da alışmasının bir sonucu olarak eskiye göre daha sık aralıklarla uluslararası e-ticaret sitelerinden alışveriş yapılıyor.

Uluslararası online alışverişin artmasının sebebini, ürünlerin yerel bölgede bulunmaması veya internette daha uygun fiyata satılması, daha çok ürün çeşidi olması gibi sebeplere bağlayabiliriz. Ayrıca karantina döneminde insanlar online alışveriş yapmanın, offline alışveriş yapmaktan daha rahat olduğunu fark etti. Dolayısıyla işletmeler pandemi dönemindeki performanslarına bağlı olarak girebilecekleri en iyi pazarı bularak bu yeni sürece hazırlanabilir.

5) 2021 Yılının Planlamasında Öncelik Müşteri Trendlerinde

İnsanların normalde çekindikleri veya tereddüt ettikleri bir şey olan dijital pazarlamayı, pandemi sürecinde karantinada olunan dönemlerde insanların çok daha çabuk kabullendiği ve ayak uydurduğu görüldü. Kullanıcıların nasıl arama yaptıkları ve neyi aradıklarıyla ilgili iyi bir gözlem yaparak onların isteklerine daha uygun cevaplar verilebilir. Müşteriler dört noktada artık hiç olmadığı kadar etkili.

  1. Dijital çözümlere olan ilginin artması inovasyon için yeni alanlar yarattı.
  2. Kullanıcılar, canlı bilgilere eskisinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Yani sürekli değişen şartlara uyarak arama yapıyor.
  3. Online alışveriş imkanları genişledikçe müşterilerin de beklentileri değişiyor.
  4. Müşterilerin beklentilerinin değişmesi talebi şekillendiriyor. Sonuçta arz, talebi yaratır.

İlerleyen süreçte işletmeler, tüketici davranışlarını takip ederek iyileşme ve büyüme açısından avantaja geçebilirler.

Kaynak: ”Pandemi sonrasında ekonomik iyileşme süreci için 5 dijital pazarlama tahmini”

Ayşenur Köprülü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrencisidir. Gazeteciliğe ve yazı yazmaya olan tutkusu Teknotomy aracılığıyla bilim ve teknoloji alanında birleşiyor. Tutkusunu ve ilgi alanlarını birleştirip hayatının sonraki dönemlerinde daha başarılı olmak istiyor.

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu